Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Okresní mírová slavnost, tak kdysi začal Džbánek. O víkendu slaví kulatiny

  9:03
Šestice kapel zahraje v sobotu při jubilejním 40. ročníku Horáckého džbánku ve Žďáře nad Sázavou. Ten je společně s Prázdninami v Telči nejstarším hudebním festivalem na Vysočině. Vznikl v časech, kdy se pila citrokola a vrcholem festivalové gastronomie byl ohřátý párek. Akce přečkala změnu režimu, krize a přesuny z místa na místo.
Horácký džbánek 2014. Dlouhé roky se konal na prvním nádvoří zámku.

Horácký džbánek 2014. Dlouhé roky se konal na prvním nádvoří zámku. | foto: Jiří Bárta, 5plus2.cz

Horácký džbánek je řadu let spojený se žďárským zámkem. Málokdo už si pamatuje, že úplně první ročník se odehrál v partyzánské vsi Cikháj nedaleko Žďáru.

„Bylo to v roce 1982 při příležitosti okresní slavnosti míru a československo-sovětského přátelství. Navíc to bylo spojené s oslavou mezinárodního družstevního dne a oblastní přehlídkou vokálně-instrumentálních skupin Porta 82,“ nahlíží do archivu Tamara Pecková, ředitelka pořádající příspěvkové organizace Kultura Žďár.

I přes šíleně komplikovaný název poplatný době se stala akce, u jejíhož zrodu byl Jindřich Petříček, jakýmsi ostrovem svobody v době cenzury mezi vyznavači folku a country. S názvem Horácký džbánek pak přišla Eva Živná a používal se už od druhého ročníku. Vystupující tradičně dostávali na památku keramický džbánek, podle něhož získal festival jméno.

„Původně chtěli organizátoři dávat škrdlovické sklo, ale to bylo nad finanční možnosti festivalu, tak vybrali v Kunštátu v dílně paní Hendrychové džbánek,“ líčí historické okamžiky Pecková.

Jak se Džbánek stěhoval

V roce 1986 se akce přestěhovala na žďárský zámek a tam vydržela dlouhé roky. Tradice se nezměnila ani po restituci, kdy zdevastovaný státní zámek dostala zpátky rodina Kinských. Ještě předtím se Džbánek konal na třetím nádvoří u kašny, pak řadu let na prvním nádvoří, od loňského roku je v ovocném sadu neboli na Forotě.

Výjimkou byl rok 1995, kdy byla akce pouze jednodenní a hostil ji Dům kultury. A také covidový, restrikcemi svázaný rok 2021, kdy organizátoři přesunuli festival do parku na Farských humnech, což se ukázalo jako nepříliš dobrý nápad.

„Přestěhování na zámeckou Forotu bylo dobré rozhodnutí. V sadu to má atmosféru, každý si tam najde svůj prostor,“ míní Pecková.

Svérázný moderátor

Řada pravidelných návštěvníků má Horácký džbánek spojený s Jiřím moravským Brabcem. Nepřehlédnutelný hudební publicista a textař, který vyrůstal ve Žďáře a usadil se v Kuřimi, spolupracoval s několika kapelami a uváděl řadu ročníků (a také k nim tvořil festivalovou brožurku a pomáhal s dramaturgií), zemřel v červnu 2018.

„Vždy se snažíme oslovit dvě skupiny diváků zároveň. Jak Žďáráky, kteří sice mají folk a potažmo dobrou muziku rádi, ale nejezdí za ní na kraj světa a těší se na Džbánek, že zde uvidí velká a slavná jména tohoto žánru. A pak labužníky, kteří chtějí slyšet, co kvalitního právě dozrává a co jinde pohromadě k mání není,“ psal Brabec při 25. výročí festivalu.

V roce 2017 moderoval Džbánek písničkář Jaroslav Samson Lenk, po něm štafetu převzal Luděk Savana Urbánek, loni uváděla akci nová ředitelka Tamara Pecková.

Fleret přijede popatnácté

Tipli byste si, která kapela či muzikant vystoupil na Horáckém džbánku nejčastěji? Organizátoři spočítali, že nejvíc se na žďárské scéně objevoval Jaroslav Samson Lenk. „Vystoupil zde sedmnáctkrát,“ vyzdvihla Pecková.

Program

Sobota 12. srpna, od 14:30 Zámek Žďár nad Sázavou – Forota

Vystoupí: Fleret, Petr Lüftner, Vlasta Redl, AG Flek, Václav a Jan Neckářovi, Buty

Doprovodný program: festivalová školka, kovářská dílna

Vstupné: 490 Kč, děti do 120 cm zdarma

Jako doma je pod Zelenou horou také vizovická kapela Fleret, jež bude i jedním z taháků letošního ročníku. Fleret už zde hrál celkem čtrnáctkrát.

Častým hostem tu byl také Vlasta Redl (na pódiu se představí i letos), Robert Křesťan nebo třeba Wabi Daněk. Ale na pódiu se představil například i herec a muzikant Oldřich Kaiser s Dášou Vokatou či zakladatel divadla Semafor Jiří Suchý s výběrem jazzmanů.

Loňskou novinkou bylo založení Síně slávy Horáckého džbánku. Prvním muzikantem, který do ní byl uveden symbolickým džbánkem piva, se stal Ivan Mládek, jenž loni slavil osmdesátiny. „Letos do síně slávy uvedeme Václava a Jana Neckářovy,“ prozradila Tamara Pecková.

Tradice pokračuje

I přes řadu nejrůznějších překážek, které se od roku 1982 objevily, se festival koná dodnes. Dávno už nemá nálepku mírových slavností ani není akcí pro ryzí trampy a folkaře, žánrově je pestřejší.

V nepřetržité řadě se našly pouze dvě výjimky, kdy se Džbánek nekonal: roky 1996 a 2020. V prvním případě šlo o stavební práce na zámku a také organizační problémy. Rok předtím se totiž organizace vzdala brněnská umělecká agentura Artilla, jež předtím festival pozvedla po roce 1989. Ve druhém případě vystavil stopku covid.

Historicky šlo o vícedenní akci – v roce 1991 dokonce čtyřdenní – a její součástí býval řadu let i country bál. Od loňska organizátoři sázejí na jednodenní formát.

Autor:
  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Obrátil v protisměru felicii na střechu a utekl. Řidiče hledá policie

21. dubna 2024  10:45

Policisté z Jihlavska pátrají po řidiči, který v sobotu havaroval mezi obcemi Zvolenovice a Telč....

Je to umanutá nakažlivost, vyznává se nestor českého bluegrass Václav Kříž

28. dubna 2024  10:08

Bluegrassová kapela Pražce z Luk nad Jihlavou patří v Česku k nejdéle aktivně působícím skupinám v...

Od dětí až k áčku Třebíče. Kouč Dolníček se nebojí ani cestování: Semkne nás

27. dubna 2024  12:55

Hokejisté Horácké Slavie Třebíč v sobotu startují úvodní část přípravy na sezonu 2024/2025. A po...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

Letí border kolie, upadá chov plazů, říká veterinář, jenž v Jihlavě lovil zebry

27. dubna 2024  9:17

Je to prý spíše způsob života než povolání. „Buď tu práci děláte naplno, nebo ji nemůžete dělat...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...