Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pár týdnů hájení, pak tvrdé postihy. Brod spustil revoluci v parkování

  8:24
Přibližně dva až tři týdny hájení a pak důslednější kontroly a tvrdé postihy za porušení pravidel. Tak chce havlíčkobrodská radnice postupovat po spuštění parkovací revoluce. Velké změny nastaly od prvního října. Od původně představeného návrhu se však nový systém v několika drobnostech liší.
Parkovací místa V Rámech jsou nově určena pouze pro rezidenty. Nikdo jiný by zde nechávat auto neměl.

Parkovací místa V Rámech jsou nově určena pouze pro rezidenty. Nikdo jiný by zde nechávat auto neměl. | foto: Martin Vokáč, iDNES.cz

Omezení parkování obyvatel bytovky v horní části Smetanova náměstí nad Klubem Oko u jejich domu. A naopak uvolnění striktního režimu na horním parkovišti na témže náměstí před základní uměleckou školou. To jsou hlavní změny, které v nové parkovací koncepci učinilo vedení města na poslední chvíli.

Na nedávné veřejné besedě seznámilo s chystanými novinkami občany. Ti, ačkoli na sociálních sítích projevili velkou vlnu nevole, na setkání v hojném počtu nedorazili. Do krajské knihovny přišlo o parkování diskutovat necelých třicet lidí. Oproti očekávání se beseda nesla v naprostém klidu, obešla se bez emocí i dohadů.

„Byla chyba, že plocha u kotelny nad Klubem Oko byla v mapách uvedena jako místo pro rezidenční parkování. Jedná se o nástupní prostor hasičů v případě mimořádné události,“ řekl udiveným občanům starosta Zbyněk Stejskal (ODS).

„Třicet let tam parkujeme a nikdy jsme tam nikomu nevadili. To je najednou vyšší riziko požáru?“ nechápali občané. Podle nich mezi bytovkou a kotelnou stávalo až šestnáct aut obyvatel domu. Ti nyní budou muset hledat jiná místa.

Město vyšlo vstříc umělecké škole i klubu

„Takových míst je v Brodě více. Roky se tam parkuje, ačkoli by nemělo. Když jsme pracovali na nové koncepci parkování v centru města, tyto zákonné požadavky jsme do dokumentu zahrnuli,“ vysvětloval místostarosta Libor Honzárek.

Ten vzápětí obyvatele téže bytovky zmrazil ještě jednou, když popisoval, jak to nakonec bude s parkovištěm na horním konci Smetanova náměstí před základní uměleckou školou. To bude fungovat ve stejném režimu jako dosud. Do 17.00 budou stání placená. Poté budou k dispozici zdarma všem. Původně měla být určena po 17. hodině jen rezidentům.

„Uvědomili jsme si, že to není možné. V Klubu Oko i v základní umělecké škole se večer konají kulturní představení, koncerty, plesy. Nemůžeme jejich návštěvníkům zamezit stání na tomto parkovišti,“ objasňoval Honzárek změnu, za niž obě zařízení lobbovala.

Na besedě se sešli vesměs lidé, kteří v centru bydlí a pro něž je problém zaparkovat před svými domy. Takřka všechny dotazy směřovaly k tomu, zda by míst pro rezidenty mohlo být víc, i na úkor ploch pro ostatní řidiče.

Lidé z Trčkovy ulice chtějí místa jen pro sebe

Nejhlasitěji se snažili obyvatelé Trčkovy ulice docílit toho, aby mezi plochy pro rezidenty bylo zařazeno i parkoviště ve spodní části Smetanova náměstí. „Po sedmnácté hodině tam věčně stojí zdarma matky, které chodí cvičit. Na obyvatele domů už místo nezbývá. Když za mnou jede dcera s vnučkou, musí parkovat až u knihovny,“ zlobila se jedna z diskutujících.

Zařadit mezi čistě rezidentní stání i toto parkoviště však prozatím vedení města odmítá. „Nechali jsme ho veřejné kvůli poště. Ta zrušila dvě své pobočky, nechala v Brodě jen jednu. Nevěděli jsme, jak velký nápor to tam způsobí. Uvidíme, kolik klientů tam bude mířit před Vánoci. Po Novém roce pak můžeme koncepci případně upravit,“ uklidňoval občany starosta Stejskal.

22. srpna 2023

Ten také upozornil na to, že ve druhé polovině října začne městská policie parkování v centru města důsledně kontrolovat a prohřešky přísně trestat. „Dva až tři týdny budou benevolentnější. Pak ale kontroly výrazně zrychlí a přitvrdí. Budeme po městské policii chtít, aby řidiče víc umravňovala,“ slibuje.

Rezidenti, kteří v centru města bydlí, a abonenti, kteří na vybraných adresách podnikají, se budou muset, pokud budou chtít u svých domů a provozoven parkovat, zaregistrovat na městském úřadě. Zakoupí si elektronickou parkovací kartu.

„Strážník při kontrole bude mezi auty procházet a snímat registrační značky. Na tabletu okamžitě uvidí, kdo má zaplaceno a kdo tam stát nemá. Bude to mnohem rychlejší, než hledání parkovacích lístků a karet za okny aut,“ dodal Zbyněk Stejskal.

Řidiči budou muset číst dodatkové tabulky

Zavedení nového systému parkování v centru města radnice oznámila na začátku léta. Dojde k němu od října. Ve městě byly už s předstihem modrou čárou označeny plochy, na nichž řidiči musí očekávat omezení. Jaká přesně omezení to jsou, se dozvědí na dodatkové tabulce u dopravní značky. Některá parkoviště budou veřejná, jiná jen pro rezidenty, několik bude smíšených.

Parkovací kartu lze koupit na městském úřadě. Je elektronická, do systému bude jen zapsaná registrační značka vozu. Každý provozovatel zapsaný v technickém průkazu vozidla, který musí bydlet nebo podnikat na vytyčených adresách, si může takto zaregistrovat maximálně dva vozy. Za první rezidenti zaplatí 900 korun ročně, za druhý pět tisíc korun. U abonentů jsou ceny pět tisíc za první a deset tisíc za druhý automobil. Motocykly jsou bez poplatků.

Cílem nové koncepce je lépe regulovat parkování v centru města. A to tak, aby se na parkovištích přes den rychleji auta střídala a aby po skončení otevírací doby obchodů měli kam své vozy dát rezidenti. Jak vzešlo ze zpracované analýzy, ve středu města je parkovacích míst zhruba čtyřikrát méně než registrovaných aut.

„Účelem změny není zvyšovat příjmy města, ale regulovat parkování v centru. Bez úpravy poplatků a navázání ploch na rezidenty a abonenty to není možné,“ zopakoval i na besedě místostarosta Honzárek.

14. června 2023

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nadšenec staví hlavolamy uvnitř lahví. Baví mě vymýšlet, jak to udělat, říká

21. dubna 2024  9:51

Leopold Heneš z Třebenic na Třebíčsku má neobvyklého koníčka. Skládá složité konstrukce uvnitř...

Obrátil v protisměru felicii na střechu a utekl. Řidiče hledá policie

21. dubna 2024  10:45

Policisté z Jihlavska pátrají po řidiči, který v sobotu havaroval mezi obcemi Zvolenovice a Telč....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vedení Meziříčí si nechalo vyplatit statisícové odměny, opozice se zlobí

22. dubna 2024  12:13

Mimořádné roční odměny ve výši dvou měsíčních platů schválili pro nejužší vedení města zastupitelé...

Letí border kolie, upadá chov plazů, říká veterinář, jenž v Jihlavě lovil zebry

27. dubna 2024  9:17

Je to prý spíše způsob života než povolání. „Buď tu práci děláte naplno, nebo ji nemůžete dělat...

Žďár nad Sázavou slaví. Lidé projdou novou částí Cesty cisterciáků

26. dubna 2024  15:35

Oslavy týkající se obdržení významného titulu European Heritage Label (EHL) neboli Evropské...

Věžnice roky chystala přestavbu jezu, při povodni ho však vzala velká voda

26. dubna 2024  8:53

Několik let chystala Věžnice na Havlíčkobrodsku opravu poškozeného jezu na říčce Šlapance, který...

Není jara bez Zahrady. Populární výstava opět přiláká do Brodu tisíce lidí

25. dubna 2024  16:23

Není léta bez slunce, podzimu bez spadaného listí a zimy bez alespoň trochy sněhu. A jara? No přeci...

Advantage Consulting, s.r.o.
SEŘIZOVAČ/ OPERÁTOR CNC STROJŮ (28-38.000 Kč)

Advantage Consulting, s.r.o.
Kraj Vysočina
nabízený plat: 28 000 - 38 000 Kč

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit bývalému konkurentovi 21...