Autor sousoší posadil Cimrmana ke stolu a s ním i Růženku, o níž se hovoří v...

Autor sousoší posadil Cimrmana ke stolu a s ním i Růženku, o níž se hovoří v Hospodě na mýtince, a inspektora Trachtu, jenž je jednou z postav hry. | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Cimrman sedí před hospodou, kde měl v roce 1895 platit na podkovu

  • 7
Ve Svatém Kříži, který je součástí Havlíčkova Brodu, mají sousoší věnované fiktivnímu géniu Járovi Cimrmanovi. Autorem díla je sochař Radomír Dvořák.

Sousoší ze žulových desek stojí před půl tisíciletí starým hostincem, který opravil Jiří Plodík. Jeho součástí je i sál upravený pro divadlo. Amatérský soubor tam hraje hry z repertoáru Divadla Járy Cimrmana. 

Hostinec Divadlo u Janáčků razí legendu, že v něm v roce 1895 Cimrman pobyl. Když neměl na útratu, zaplatil na podkovu (namísto sekery). Legenda měla být i námětem sousoší. 

„Bál jsem se toho, dělat sedící postavu u stolu, a navíc ta podkova, to byla hrůzostrašná představa,“ smál se Dvořák.

Přesto Cimrmana ke stolu posadil a s ním i Růženku, o níž se hovoří v Hospodě na mýtince, a inspektora Trachtu, jenž je jednou z postav hry.

Jeho návrh od začátku schvaloval i herec Zdeněk Svěrák, který k odhalení přizval Miloně Čepelku, Petra Bruknera a Genadije Rumlenu. Vybral také údajný Cimrmanův citát, který je součástí žulového sousoší: „Některé mé myšlenky by se měly tesat do kamene. Ale jen některé.“