Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Romská taneční zábava skončila hromadnou bitkou na jihlavském náměstí

  9:02
Centrum Jihlavy zažilo další hromadnou šarvátku. V sobotu před čtvrtou hodinou ráno se v dolní části Masarykova náměstí odehrál slovní i fyzický konflikt mezi dvěma skupinami Romů. Na vině byl alkohol a nejspíš i žárlivost jedné z žen. Podle obyvatel centra jsou však takovéto šarvátky vcelku běžné.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Podle videa kolujícího na sociálních sítích a pořízeného jedním ze svědků se události účastnilo asi třicet lidí. Dvě třetiny z nich však zřejmě pouze přihlížely nebo se snažily od sebe rváče odtrhnout.

„Zahájili jsme úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu pokusu ublížení na zdraví a výtržnictví. Případ prověřujeme, provádíme další šetření,“ uvedla Jana Kroutilová z tiskového oddělení krajského ředitelství policie.

„Jednalo se o příjezd autobusu z romské zábavy. Po vystoupení z autobusu došlo ke konfliktu mezi romskými ženami a následné strkanici,“ komentoval šarvátku Stanislav Maštera, zástupce ředitele Městské policie Jihlava.

Policisté na místě zajistili jednoho muže. „Odmítal uposlechnout výzvy, a je tak podezřelý ze spáchání přestupku proti veřejnému pořádku. Některé osoby utrpěly při konfliktu zranění, do současné doby ale nemáme informace, že by vyhledaly lékařské ošetření,“ dodala Kroutilová.

Policie zahájila trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu pokusu ublížení na zdraví a výtržnictví. Vážně zraněn při potyčce zřejmě nikdo nebyl.

Vše způsobila žárlivost jedné z žen?

Co se na náměstí seběhlo, o tom jsou různé verze. Konflikt nicméně zřejmě začal právě až na náměstí, poté co tam vystoupili z autobusu Romové, kteří se předtím účastnili taneční zábavy v Kostelci u Jihlavy. „Zábava byla bez problémů, a pokud vím, tak i cesta autobusem byla v klidu. Takže ta potyčka musela začít až potom, když všichni z autobusu vystoupili,“ řekl romský podnikatel Roman Vašek, který tancovačku v Kostelci pořádal.

Podle jedné z verzí zprvu došlo k potyčce dvou mladíků, podle jiné verze naopak dvou žen...

Emoce vzedmul patrně alkohol, roli mohla hrát i žárlivost a nesnášenlivost příslušníků znesvářených rodin. „Spor začaly ženy řešit slovně, pak i fyzicky. Snažili se je roztrhnout přihlížející, kteří taky vystoupili z autobusu na náměstí, ale do konfliktu se zapojili i mužští příbuzní obou žen. Vznikla hádka a strkanice mezi několika lidmi,“ popsal jeden ze zasvěcených. Situace se na místě zklidnila po příjezdu policie.

Jednu z žen (MF DNES její identitu zná) při strkanici povalili na zem, přičemž si zhmoždila koleno. Se zraněním byla na pohotovosti a poté i v nemocnici na ošetření.

Tato žena později podala na policii trestní oznámení pro napadení. „Jely jsme ze zábavy autobusem domů. Tam jsme potkali známého a povídali jsme s ním, ale jeho přítelkyně nám začala nadávat, provokovala. Přítel jí říkal, ať toho nechá, že nás zná odmalička. Já jsem ji odstrčila, oni se otočili, že jdou domů, jenže z druhé strany mi nečekaně dal pěstí jeden muž. Do toho se přidala celá rodina a už jsem utíkala. Nebyla to legrace, povalili mě na zem a i na zemi mě mlátili. Policie se nás moc nezastala,“ řekla žena.

Šarvátky jsou koloritem centra, říká obyvatel

Muže, který ji udeřil pěstí, prý zná. Při rvačce byly napadeni také dva potomci její sestry, která na místo přispěchala, když ji přivolali telefonem. Potyčka podle ní neměla žádný vážný důvod.

Podle jednoho z obyvatel bytů v domě na náměstí přímo u místa šarvátky se událost zdejší denní realitě nevymyká. „Takové jsou na náměstí dvě za víkend. Je to trapné, ale je to kolorit,“ řekl muž, jenž zná i okolnosti sobotní šarvátky.

Při šarvátce pořídila jedna z přímých svědkyň dramatické video skupinových rvaček, které rychle začalo kolovat po Facebooku. Vzbudilo bezprostřední vášnivé diskuse nejen ze strany majority, ale v původním vláknu diskuse takřka výhradně mezi romskými uživateli sítě. Ti se tam navzájem vinili z rozpoutání konfliktu a častovali se například výrazem „degeš“, který je jednou z nejhorších romských urážek. V pondělí odpoledne video přestalo být veřejně dostupné. Redakce MF DNES má jeho kopii, autorka nicméně nesouhlasila s jeho zveřejněním.

Den otevřených dveří letiště Náměšť

Ve středu 1. května se na letišti Náměšť poprvé veřejnosti představí nové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom. K vidění bude další letecká i pozemní technika.

Mohlo by se hodit

  • Nejčtenější

Ve vaně mi spí cizí muž, nejde vzbudit, volal na policii zoufalý majitel domu

24. dubna 2024  12:29

Policisté na Havlíčkobrodsku vyšetřují neobvyklý případ. Do domu v Úsobí se v úterý večer...

Na D1 přibudou další zákazy předjíždění kamionů. Chceme plynulý provoz, říká ŘSD

27. dubna 2024  12:27

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo u Velkého Meziříčí druhou etapu rozmísťování značek...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Kříže už tu nepřibývají. O hřbitov obětí dálnice D1 se nemá kdo starat

24. dubna 2024

Premium Na symbolickém hřbitově obětí dálnice D1 v Jihlavě-Pávově už tři roky nepřibyl žádný kříž....

Žena, kterou ve žďárském útulku surově pokousal pes, v nemocnici zemřela

29. dubna 2024  9:48

Svým velmi vážným zraněním podlehla dvaašedesátiletá žena, kterou v půlce dubna napadl v psím...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Komfortní a důstojné. V domově pro seniory zkouší speciální koupací křeslo

29. dubna 2024  8:44

Inovativní formu koupání klientů, která je zatím v Česku ojedinělá, zkoušejí nyní v chotěbořském...

Pauza, jinak skončím na psychiatrii. Liba o dotěrných rodičích i Haškovi v politice

29. dubna 2024  15:35

Slavnou jihlavskou Duklou v minulosti prošla i celá řada skvělých slovenských hokejistů. Mezi ty...

Hledali jen využití hřiště, dnes jim na vesnickou burzu jezdí tisíce lidí

29. dubna 2024  15:08

Řady aut, tisíce lidí, vůně klobás a hlavně mimořádně pestrá nabídka různých věcí, často v retro...

Žena, kterou ve žďárském útulku surově pokousal pes, v nemocnici zemřela

29. dubna 2024  9:48

Svým velmi vážným zraněním podlehla dvaašedesátiletá žena, kterou v půlce dubna napadl v psím...

Komfortní a důstojné. V domově pro seniory zkouší speciální koupací křeslo

29. dubna 2024  8:44

Inovativní formu koupání klientů, která je zatím v Česku ojedinělá, zkoušejí nyní v chotěbořském...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...