Vytrvalec podruhé běží od západu k východu ČR, poprvé ho zradily hodinky

  • 9
O Velikonocích se mu to nepovedlo, jeho pokus zmařila neposlušná technika. Tak ráno v šest hodin vyběhl znovu. Extrémní třebíčský běžec Štěpán Dvořák chce překonat za pět dní Česko od západu na východ. Jestliže se mu pokus zdaří, bude mít v nohách více než 640 kilometrů.

„Teď mám dvoje hodinky, abych mohl pokračovat i v případě chyby,“ usmál se před startem hasič z dukovanské elektrárny.

Byly to právě chytré hodinky s GPS, které mu velikonoční pokus o přeběhnutí republiky pokazily. Po dvou dnech přestaly fungovat a Štěpán Dvořák musel pokus vzdát v Praze po 232 kilometrech.

„Hodinky mě navigovaly a zaznamenávaly uběhnutou trasu a přesné kilometry pro uznání rekordu. Rozhodl jsem se doběhnout k soše svatého Václava a tam akci ukončit,“ vzkazoval tehdy svým fanouškům.

Svůj druhý pokus Štěpán Dvořák začal ve čtvrtek ráno, kdy vyběhl z nejzápadnějšího bodu České republiky. V osm hodin už byl u golfového areálu u Františkových Lázní.

Dále se vytrvalec vydá přes Karlovy Vary, Prahu, Kolín, Pardubice, Olomouc a Třinec. Uvítá, když se k němu někdo alespoň na kousek cesty přidá. Harmonogram cesty Dvořák zveřejnil na svém webu, zároveň je možné ho sledovat online. Do cíle by rád doběhl v pondělí ráno.

Vytrvalec chce o polovinu překonat svůj běžecký rekord

Původně plánovanou trasu na poslední chvíli drobně upravil. „Ke Karlovým Varům budu místo silnice více využívat cyklostezek,“ sdělil. Běžet by se mu mělo dobře, i když má nakonec být trochu tepleji, než očekával.

Štěpán Dvořák má v plánu běžet non-stop, pouze s nejnutnějšími přestávkami na činnosti, které za běhu dělat nejdou. „Poprvé do těchto zastávek plánovaně zařadím i krátké asi hodinu dlouhé chvilky na spaní, které očekávám pravděpodobně vždy ke konci každé noci nad ránem,“ hlásí.

Takto Štěpán Dvořák běžel loni od jihu k severu:

17. dubna 2017

Poběží nalehko, vše ostatní bude mít v doprovodném vozidle, které tentokrát tvoří obytné auto pro co největší pohodlí posádky. O přísun jídla a pití se stará jeho otec.

Pokud se druhý pokus zdaří, překoná tím Dvořák svůj běžecký rekord. Ten dosud činí 402 kilometrů. Běžec ho vytvořil loni o Velikonocích, kdy přeběhl republiku od jihu k severu. Trasu z nejzápadnějšího bodu republiky k nejvýchodnějšímu už zdolal rovněž. Loni koncem srpna ji přejel na kole a stačil mu na to jediný den.

,