Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Seznamte se... Tohle jsou batáty!

  17:00aktualizováno  26. března 2019 9:46
Jejich pomuchlaný vzhled vás nesmí odradit. Jsou výživné a skvělé na přípravu vybraných lahůdek.

| foto: Petr SchoberBauer Media

Z čeho budeme vařit?


Povijnice batátová je tropická rostlina, jejímž kořenovým hlízám říkáme sladké brambory.

1. Jedna rostlina – různé názvy


Oranžová odrůda sladkých brambor, kterým říkáme batáty, se v Severní Americe nazývá jam a na Novém ­Zélandu a v Polynésii jí říkají kamura.

2. Barevné varianty


Základní odrůdy jsou oranžová, červená a zlatá, ale jsou i japonské odrůdy Kokei s výrazně fialovou slupkou a krémově zabarvenou dužinou nebo s barevností červené řepy. I chuť je lehce odlišná.

Jak na to?


Sladké brambory můžete stejně jako klasické brambory vařit, smažit, péct v celku ve slupce i zapékat. Vyzkoušeli jsme všechny tyto možnosti. Podle nás chuti sladkých brambor prospívá pečení. Cukry v nich zkaramelizují a struktura se zjemní. Neloupané měsíčky, tenké hranolky či lupínky okořeňte a promíchejte s kapkou oleje. Na plechu v troubě pečte měsíčky při 220 °C asi 35 minut, hranolky 25??–30 minut a lupínky při 170 °C zhruba 30 minut. Na pyré a polévku se nám osvědčily brambory pečené ve slupce. Chutnají jemně a hutně.

Rösti ze sladkých brambor


Dokřupava upečené švýcarské rösti jsou i ze sladkých brambor fantastické. Dali jsme do nich aromatický sýr a vysmaženou slaninu. Mňam…

? Čas na přípravu: 60 minut
? Množství: 4 porce
? Potřebujete:
3 střední sladké brambory – batáty
2 plátky slaniny
1 lžíci bramborového škrobu
2 lžíce mléka
50?g strouhaného tvrdého sýra
50?g másla (nejlépe přepuštěného)
4 vajíčka
2 hrsti salátových listů
1 lžíci oleje za studena lisovaného
1 lžičku balzamikového octa
sůl
pepř



1 Brambory ve slupce zalijte v hrnci studenou vodou a vařte je asi 20 minut, do poloměkka. Zchlaďte je studenou vodou.
2 Plátky slaniny nakrájejte na malé kostičky. V pánvi je opékejte, až pustí tuk a zezlátnou. Pak nechte vychladnout.
3 Oloupané brambory nastrouhejte na hrubém struhadle. Lehce je poprašte škrobem, pokapejte mlékem, osolte, opepřete a smíchejte s nastrouhaným sýrem a opečenou slaninou.
4 Bramborovou směs rozdělte na čtyři díly. V malé pánvi rozpusťte kousek másla a jeden díl brambor do ní umačkejte. Pak bramborovou placku opékejte na mírném ohni dozlatova. Obraťte a opečte i z druhé strany. Stejně opečte i zbylé tři placky.
5 V hrnci přiveďte k varu osolenou vodu. Vejce postupně vyklepněte do naběračky a vložte do vody. Vařte je 4 minuty. Placky servírujte s vejcem a malým salátem ochuceným olejem, balzamikem a solí.

Gratinované batáty


Nemusíte se bát, že z batátů bude tohle jídlo příliš nasládlé. Maso, špenát a křupavá sýrová vrstva je doplní tak báječně, že chuť celku bude dokonalá.

? Čas na přípravu: 90 minut
? Množství: 6 porcí
? Potřebujete:
4 sladké brambory
3 stroužky česneku
2 lžičky tymiánu
120?g strouhaného sýra
1 lžíci škrobu
400?ml smetany 33%
25?g másla
2 nadrobno nakrájené cibule
450?g špenátových listů
1 lžíci oleje
300?g mletého hovězího masa
2 hrsti strouhanky
sůl, pepř



1 Brambory oloupejte a nakrouhejte na plátky. Smíchejte je s prolisovaným česnekem, tymiánem, zhruba polovinou sýra, škrobem a smetanou. Osolte a opepřete.
2 Na másle nechte zesklovatět část nakrájené cibule. Pak vsypte listy špenátu, nechte je zavadnout a vymačkejte z nich vodu.
3 Pánev po špenátu vytřete papírovým ubrouskem. ­Zahřejte v ní olej, vsypte zbylou cibuli a orestujte ji. Pak k cibulce rozdrobte mleté maso. Osolte, opepřete a za stálého míchání restujte, až se z masa vydusí všechna tekutina.
4 Troubu zahřejte na 200 °C. Zapékací nádobu vymažte. Na dno naskládejte polovinu brambor. Na ně rozložte maso, posypte trochou strouhaného sýra, přidejte podušený špenát a na něj naskládejte zbylé plátky brambor. Pečte 45 minut, pak smíchejte strouhanku se zbylým sýrem a 15 minut před koncem pečení nasypte na povrch.

Více receptů a nápadů, jak využít batáty v kuchyni, najdete v aktuálním vydání Ženy a život, které je právě v prodeji. Inspirujte se!

Autor:
  • Nejčtenější

Být krásná jako Francouzka není těžké. Dbejte na kvalitu a přirozenost

Šílí po nich muži z celého světa. Ženy jim zase závidí ono „nepopsatelné cosi“. Francouzky jsou zkrátka v kurzu. Mají...

Nevíte, co na sebe? Čtveřice outfitů pro tu pravou jarní náladu

Neodbytná otázka: „Co si mám dneska obléct?“ přichází každodenně. Stojíme před otevřenou skříní a může třeba praskat ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Horoskop pro každé znamení na 18. týden roku 2024

Jaké budou první májové dny podle hvězd. Čeká nás láska, nebo starosti? Lvi, vaše aktivity se odvíjí podle scénáře...

Zdraví vlasů začíná v pokožce. Máme pár tipů, jak jí zlepšit kondičku

Zimní čepice jsou už hudbou minulosti a vaše vlasy si konečně užívají volnost. Tedy, mohly by… pokud jim s tím...

Správná dvojka nejsou jen džíny a košile. Spárujte si ty nej kousky

Věrné přátelství nepojí jí jen Boba a Bobka, králíky z klobouku, ale také některé kousky oděvu. Nevěříte? Džíny a...

Kvůli otevření prodejny jsem utekla ze školy

„Mám plný šatník. Každý rok si říkám, že něco vyřadím, ale jen to odvezu na chalupu. Všechno se vrací. Já nebo dcera z...

Připravena na léto

Připravte svou pokožku na nejteplejší měsíce v roce. Pomocí produktů NIVEA jí zajistěte sjednocený, svěží a zdravý...

Ve svěžích barvách léta

Vyberte si z široké nabídky šatů, kalhot i kostýmů v klasické neutrální barevnosti i ve výrazných barvách.

Nová éra anti-aging péče

Mladé a krásné se chceme cítit v každém věku. Aby náš vnitřní pocit byl patrný i na první pohled, měly bychom věnovat...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...