„Dobrý chleba potřebuje dostat pecku.“

Celý process výroby chleba až k dokonalému výrobku je složitý proces. Vliv na celý postup má mnoho faktorů, napříkalad tvrdost vody, teplota vody nebo teplo přímo uvnitř pekárny. Významnou částí výroby je právě pečení. V pekárnách se používají etážové pece s předem nastavenou teplotou. Chleba potřebuje na začátku pečení dostat „pecku“, aby takzvaně naskočil. Dalším velice důležitým prvkem ve výrobě je ruční práce pekaře, který za noc ručně vykoulí třeba až 1500 mochníků chleba.

Externí obrázek

„Je to ale opravdu náročná práce, pořádná posilovna,“ říká Štěpan Malena z rodinné pekárny v Jaroměřicích nad Rokytnou. Chléb s nápisem MALENA, který je pečen z pšenično-žitné mouky, je vyhlášený tím, že vydrží klidně šest až sedm dní, proto je právě u zákazníků tak oblíbený.

Pekař je doslova alchymista

V roce 1999 Antonín a Marie Malenovi založili rodinnou pekárnu v Jaroměřicích nad Rokytnou. Jejich synu Štěpánovi bylo 15 let a začínal jako brigádník. Štěpán je dnes šéfem pekárny se 40 zaměstnanci. Chleba z rodinné pekárny zná na Vysočině každý. Pekárna Malena je krásným důkazem, že čeští zákazníci si rádi připlatí, pokud dostanou skutečnou kvalitu. „Od počátků jdeme cestou kvality a tomu odpovídá i cena našeho chleba, ale zákazníci si ho oblíbili a kupují ho pravidelně,“ dodává Štěpán Malena.

Externí obrázek

Pekárna spolupracuje s PENNY už od roku 2010 a Štěpán Malena je za tento dlouhotrvající obchodní vztah vděčný.

Externí obrázek

Chtěli byste si upéct sami takový krásný a voňavý bochník? ZDE se můžete podívat na recept!

Externí obrázek
  9:00