Meruňkový kompot
Množství: 4 sklenice o objemu 500 ml
Příprava: 40 minut
Ingredience:
1200-1500 g zralých meruněk
1 l vody
450 g cukru
¼ lžičky kyseliny citronové
špetka soli
Postup:
1 Dobře vybarvené zralé meruňky s pevnou dužinou omyjte. Nožem z nerezu je rozpulte a vypeckujte. Čtyři pecky nevyhazujte.
2 Půlky meruněk ihned naskládejte do vyvařených sklenic řezem dolů. Do každé sklenice dejte pecku pro zvýraznění chuti.
3 Vodu, cukr, kyselinu citronovou a sůl přiveďte za občasného míchání k varu. Pěnu, která se tvoří na povrchu, odstraňte odpěňovačkou (speciální děrovaná naběračka). Jakmile se cukr rozpustí, vlijte horký nálev na ovoce. Sklenicemi zatřeste, aby odešly bublinky vzduchu, a uzavřete je. Kompoty ihned sterilujte 25 minut při teplotě 85 °C. Pak je postupně ochlaďte opatrným ředěním horké vody studenou. Pozor! Nelijte studenou vodu na horké sklenice, ale do vody, ve které stojí.
Recepty na koláčky z kompotovaných meruněk najdete ve vydání č.15 časopisu ŽENA A ŽIVOT, která je právě v prodeji.