Dozrály naše meruňky, jsou sladké, báječné a je jich tolik, že určitě zbudou i na zavařování. Udělejte si z nich kompoty, protože ty můžete využít na další dobroty v době, kdy se nám o meruňkách a sluníčku může jenom zdát.

Meruňkový kompot

Množství: 4 sklenice o objemu 500 ml

Příprava: 40 minut

Ingredience:

1200-1500 g zralých meruněk

1 l vody

450 g cukru

¼ lžičky kyseliny citronové

špetka soli

Postup:

1 Dobře vybarvené zralé meruňky s pevnou dužinou omyjte. Nožem z nerezu je rozpulte a vypeckujte. Čtyři pecky nevyhazujte.

2 Půlky meruněk ihned naskládejte do vyvařených sklenic řezem dolů. Do každé sklenice dejte pecku pro zvýraznění chuti.

3 Vodu, cukr, kyselinu citronovou a sůl přiveďte za občasného míchání k varu. Pěnu, která se tvoří na povrchu, odstraňte odpěňovačkou (speciální děrovaná naběračka). Jakmile se cukr rozpustí, vlijte horký nálev na ovoce. Sklenicemi zatřeste, aby odešly bublinky vzduchu, a uzavřete je. Kompoty ihned sterilujte 25 minut při teplotě 85 °C. Pak je postupně ochlaďte opatrným ředěním horké vody studenou. Pozor! Nelijte studenou vodu na ­horké sklenice, ale do vody, ve které stojí.

Recepty na koláčky z kompotovaných meruněk najdete ve vydání č.15 časopisu ŽENA A ŽIVOT, která je právě v prodeji.

  14:11
Témata: Kompot, sklenice, Cukr