Kapustové závitky s kroupami
Suroviny: 250 g ječných krup, sůl, 8 velkých listů kapusty, 2 cibule, 6 stroužků česneku, slunečnicový olej, 2 hrsti nasekané petrželky, asi 10 snítek tymiánu, mletý černý pepř, 800 g sekaných rajčat z konzervy, 500 ml zeleninového vývaru, dle chuti cukr, 1 vejce
?Postup:
1. Kroupy důkladně propereme. Pak je v osolené vodě uvaříme doměkka. Scedíme je a necháme okapat.
2. Listy kapusty očistíme a chvíli je povaříme ve vodě, aby změkly. Pak je vyjmeme, necháme okapat a silná žebra sklepeme.
3. Cibule s česnekem oloupeme a nasekáme nadrobno. Polovinu jich orestujeme na troše oleje v pánvi. Přidáme hrst petrželky, kroupy, část lístečků tymiánu a trochu soli a pepře. Vše prohřejeme a odstavíme.
4. V jiné pánvi na troše oleje osmahneme zbylou cibuli s česnekem. Přilijeme rajčata a polovinu vývaru. Omáčku krátce povaříme a dochutíme ji solí, pepřem, popřípadě cukrem. Nakonec do ní vmícháme zbylou petrželku s tymiánem.
5. Do vlažných krup vmícháme vejce. Na každý list kapusty naneseme část kroupové náplně zabalíme ho do závitku.
6. Závitky vložíme do pekáčku a podlijeme je zbylým vývarem. V troubě je při 180 °C zapékáme asi 30 minut.
Doba přípravy 90 minut.
1 porce obsahuje 1680 kJ/401 kcal
Počet porcí/kusů 4