Odšťavuje citrusy
Tento výdobytek moderní doby vám pomůže dokonale odšťavnit citrusy nebo další šťavnaté ovoce.
Stačí ho v ní ohřát tak 10 až 15 sekund a dostanete z něj podstatně více šťávy. A dobrá zpráva je, že tenhle trik funguje i u starších a už trochu vysušených plodů.
Musíte jen dbát na to, abyste ovoce neohřívali příliš dlouho. Výsledek by byl opačný a vy byste z mikrovlnky vytáhli jen nepotřebnou scvrklou hmotu.
Opraží různé ořechy
Také přidáváte do koláčů, bábovek a dalších moučníků pražené ořechy? Pak dobře víte, že jejich příprava v klasické troubě je poněkud zdlouhavá. Mnohem snadnějším a rychlejším způsobem je trouba mikrovlnná.
Ořechy „pečte“ na nejvyšší výkon po dobu cca 5 minut, každou minutu je však dobře promíchejte, aby se na jedné straně nepřepalovaly.
Oloupe česnek i rajčata
Pokud se chystáte oloupat větší množství česneku, zapojte do práce mikrovlnku. Stačí do ní dát celou palici česneku a zapnout na plný výkon na 15 sekund. Česnek zůstane nádherně vláčný a slupky půjdou dolů prakticky samy.
Stejně to funguje třeba u rajčat. Mikrovlnku ale necháte pracovat 30 sekund. Nakonec nechte rajčata ještě tak 2 minuty „dojít”.
Dodá starému chlebu čerstvost
Máte-li doma několik krajíců chleba, o jejichž čerstvosti už nemůže být ani řeč, vzpomeňte si zase na mikrovlnku. Díky ní bude totiž i starý chleba opět jako z pekárny.
Jednoduše dejte krajíc do mikrovlnky, přikryjte ho namočenou a dobře vyždímanou papírovou utěrkou a troubu pusťte na plný výkon na 10 sekund. Pečivo tak natáhne vlhkost a bude hned mnohem chutnější.
Oživí sušenka a chipsy
Znáte to, občas doma najdete otevřený pytlík brambůrků, které jsou vlivem nasáklé vlhkosti ze vzduchu tuhé a nepoživatelné. Stačí je však vysypat do misky, přikrýt papírovou utěrkou a dát je do mikrovlnky zapnuté na plný výkon na přibližně 15 sekund. Zvlhlé chipsy pak budou zase křupavé.
Funguje to i na sušenky a krekry, ty je však třeba dát do mikrovlnky na asi 30 sekund.
Urychlí vaření luštěnin
Máte chuť na čočku s párkem a vajíčkem nebo třeba fazolovou polévku, ale zapomněli jste si luštěniny namočit den předem? Tak zapojte do přípravy mikrovlnnou troubu.
Suché luštěniny stačí zalít vodou, přidat špetku jedlé sody a pustit troubu na plný výkon po dobu 10 minut. Pak je vyndejte, nechte 30 až 45 minut „dojít“ a následně je můžete uvařit klasickým způsobem.