Medové ovocné špízy
Suroviny: 2 pomeranče, 2 lžíce medu, 2 lžíce másla, 4 malé banány, 4 nektarinky
?Postup:
1. Pomeranče vymačkáme, šťávu nalijeme do kastrůlku, přidáme med a máslo. Za stálého míchání krátce povaříme a omáčku stáhneme z plotýnky.
2. Banány oloupeme a nakrájíme šikmo na špalíčky. Nektarinky opláchneme, zbavíme pecek a nakrájíme na silnější měsíčky. Banány a nektarinky střídavě napícháme na špízy.
3. Špízy potřeme připravenou omáčkou, dáme na rozehřátý gril a krátce ogrilujeme z obou stran - přitom je ještě několikrát potřeme omáčkou. Ihned podáváme.
Doba přípravy 20 minut.
1 porce obsahuje 1087 kJ/260 kcal
Počet porcí/kusů 4
Zapečená jablka s mandlovou náplní
Suroviny: 4 větší jablka, 50 g mandlí, 1 lžíce rozinek, 2 lžíce nízkotučného tvarohu, 3 lžíce kompotovaných dia brusinek, 1 lžička mleté skořice
?Postup:
1. Jablka neloupeme, pouze je omyjeme a osušíme. Od stopky vydlabeme ostrou lžičkou jádřinec tak, aby dole zůstala jablka neporušená.
2. Mandle nasekáme nahrubo. Rozinky omyjeme a necháme okapat. Tvaroh smícháme s okapanými brusinkami, rozinkami a 3/4 mandlí. Otvor v jablkách vysypeme skořicí, naplníme připravenou směsí a posypeme zbylými mandlemi.
3. Jablka vložíme do zapékací misky, podlijeme 100 ml vody a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 25 minut dozlatova. Necháme mírně zchladnout a podáváme.
Doba přípravy 35 minut.
1 porce obsahuje 628 kJ/150 kcal
Počet porcí/kusů 4
Pečený banán s limetkovým přelivem
Suroviny: 2 lžíce vanilkového pudinku, 40 g krupicového cukru, 2 chemicky neošetřené limetky, ?4 malé banány, 2 lžíce limetkové šťávy na potření, 50 g másla
?Postup:
1. Do kastrůlku nalijeme 200 ml vody, přidáme pudinkový prášek, krupicový cukr a za stálého míchání přivedeme k varu. Povaříme dvě minuty a odstavíme.
2. Limetky dobře omyjeme a osušíme. Z jedné limetky okrájíme škrabkou kůru v tenkých proužcích a pak vymačkáme šťávu. Druhou limetku nakrájíme i s kůrou na jemné plátky. Plátky limetky, šťávu i kůru přidáme do kastrůlku a promícháme.
3. Banány oloupeme, potřeme limetkovou šťávou a opečeme na másle v pánvi. Teplé banány dáme na talířky a přelijeme limetkovou omáčkou. Ihned podáváme.
Doba přípravy 35 minut.
1 porce obsahuje 2335 kJ/558 kcal
Počet porcí/kusů 2
Horké lesní ovoce s citronovým krémem
Suroviny: 200 g ostružin, 200 g malin, 200 g borůvek, 2 lžíce hnědého cukru (50 g), 4 lžíce brandy (50 ml), 250 g creme fraiche, 1 lžička moučkového cukru, 1 bio citron
Postup:
1. Ostružiny, maliny a borůvky opatrně promícháme s hnědým cukrem. Vsypeme je do širší plechové misky. Ovoce by nemělo být ve vysoké vrstvě.
2. Misku dáme na grilovací mřížku do míst s vysokým žárem a ovoce pečeme asi 3 minuty. Jakmile začne ovoce pouštět šťávu a cukr karamelizovat, zalijeme ovoce brandy a pečeme další 2 minuty.
3. Creme fraiche rozmícháme s cukrem. Citron omyjeme a nastrouháme z něj jednu až dvě lžičky kůry. Tu vmícháme do smetany. Můžeme přidat i lžičku citronové šťávy. Horké ovoce sundáme z grilu, rozdělíme do misek a přidáme k němu lžíci citronového krému.
Doba přípravy 15 minut.
1 porce obsahuje 1572 kJ/375 kcal
Počet porcí/kusů 4
Grilované broskve se zmrzlinou
Suroviny: 3 žloutky, 3 sáčky vanilkového cukru, 100 ml bílého vína, 150 g měkkého tvarohu, 150 ml smetany ke šlehání, 8 broskví (čerstvých nebo kompotovaných), 2 lžíce másla, 2 lžíce karamelového topinku, lístky meduňky na ozdobu
?Postup:
1. Žloutky osladíme vanilkovým cukrem a vyšleháme na horké vodní lázni. Postupně přikapáváme víno a šleháme, dokud směs nezhoustne.
2. Žloutkovou směs necháme zchladnout a pak do ní vmícháme tvaroh a vyšlehanou smetanu.
3. Krém necháme v mrazničce ztuhnout. Během mražení ho občas promícháme.
4. Čerstvé broskve oloupeme, rozkrojíme a odstraníme z nich pecku; kompotované osušíme. Připravené broskve potřeme rozpuštěným máslem a krátce ogrilujeme. Rozdělíme je na talířky, pokapeme topinkem, ozdobíme meduňkou a doplníme zmrzlinou.
Doba přípravy 30 (bez doby mražení) minut.
1 porce obsahuje 1819 kJ/434 kcal
Počet porcí/kusů 4
Smažené jahody s čokoládovou polevou
Těstíčko: 1 vejce, ?100 ml mléka, 100 ml perlivé vody, 1 lžička cukru, špetka soli, špetka skořice, 100 g hladké mouky, 600 g jahod, olej na na smažení, moučkový cukr na posypání
?Čokoládová omáčka: 100 ml smetany ke šlehání, 100 g hořké čokolády
Postup:
1. Vejce rozšleháme s mlékem, sodovkou, solí, cukrem a skořicí. Přidáme prosátou mouku a vše vymícháme na hladké řídké těstíčko.
2. Jahody omyjeme a necháme okapat. Poté je odstopkujeme. V pánvi rozehřejeme vyšší vrstvu oleje. Jahody namáčíme do těstíčka a smažíme ze všech stran dozlatova. Rozložíme je na papírový ubrousek a necháme okapat přebytečný tuk.
3. Smetanu svaříme. Vložíme do ní čokoládu nalámanou na malé kousky a za stálého míchání ji necháme rozpustit. Omáčku odstavíme.
4. Teplou omáčku rozlijeme na talířky a doplníme smaženými jahodami. Jahody poprášíme cukrem a podáváme.
Doba přípravy 35 minut.
1 porce obsahuje 1820 kJ/435 kcal
Počet porcí/kusů 4
Ovocné kebaby se zázvorem
Suroviny: 1 ananas, 1 meloun kantalup, ?4 žluté blumy (nebo nektarinky), 8 stébel citronové trávy, 80 g čerstvého zázvoru, 1 malou chilli papričku, 60 g másla, šťávu z 1 limetky, 2 lžíce medu, 1/2 lžičky mleté skořice, 3 lžíce pomerančové marmelády, mátu na ozdobu
?Postup:
1. Ananas rozpůlíme, vyřízneme zdřevnatělý střed a dužinu ostrým nožem odkrojíme od slupky. Meloun rozkrojíme, odstraníme jadérka a dužinu také vyřízneme ze slupky. Blumy omyjeme a vyjmeme pecky.
2. Ananas i meloun nakrájíme na kousky velké asi 3x5 cm a blumy rozčtvrtíme. Kousky ovoce střídavě napichujeme na citronovou trávu (je-li na připravené ovoce příliš silná, podélně ji rozpůlíme).
3. Zázvor oloupeme a nakrájíme na slabé plátky. Chilli papričku zbavíme semínek a nakrájíme na kolečka. Rozpustíme máslo, zázvor i chilli papričku na něm restujeme 3 minuty, pak vše zakapeme limetovou šťávou, vmícháme med, skořici a marmeládu. Povaříme ještě 5 minut a omáčkou potřeme připravené špízy.
4. Špízy za občasného obracení grilujeme 5-7 minut. Rozdělíme je na talířky a ozdobíme mátou.
Doba přípravy 15 minut.
1 porce obsahuje 1350 kJ/322 kcal
Počet porcí/kusů 4