Vepřová panenka v pepři s čokoládovou omáčkou
Suroviny: 800 g vepřové panenky, sůl, 4 lžíce drceného barevného pepře, 3 lžíce olivového oleje, 1 cibule, 300 ml červeného portského vína,?2 lžičky hrubozrnné hořčice, 100 g hořké čokolády, 400 g mrkviček, 1 lžíce másla, 1 lžička cukru, mletý muškátový oříšek, 1 lžíce citronové šťávy
Postup:
1. Vepřovou panenku očistíme a osolíme. Pak ji obalíme v drceném pepři a necháme v chladu asi 30 minut odležet.
2. V pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje a maso na něm zprudka opečeme. Přendáme ho do pekáčku a vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a maso dopékáme 15-20 minut.
3. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno. Osmahneme ji v pánvi na lžíci oleje a zalijeme vínem. Přidáme hořčici, výpek z masa a nakonec rozpuštěnou čokoládu. Krátce povaříme a dochutíme solí.
4. Mrkvičky očistíme a lehce je opečeme na másle. Přidáme sůl, cukr, muškátový oříšek a citronovou šťávu. Podlijeme je vodou a dusíme asi 8 minut. Maso nakrájíme na plátky a podáváme ho s dušenou mrkvičkou, čokoládovou omáčkou a případně s rýží.
Doba přípravy 60 (bez odležení) minut.
1 porce obsahuje 2961 kJ/707 kcal
Počet porcí/kusů 4