Hovězí steak s mandlemi
Suroviny: 400 g hovězí svíčkové, sůl, ?špetka muškátového oříšku, 2 lžíce oleje, 70 g mandlových lupínků opražených, špetka drceného pepře, 2 lžíce másla, 2 kolečka ananasu, 2 lžíce brusinkového kompotu
?Postup:
1. Hovězí maso očistíme a nakrájíme na dva stejně velké steaky. Lehce je po obou stranách rukou naklepeme, osolíme a posypeme muškátovým oříškem
2. Opečeme je na rozehřátém oleji z každé strany asi 5-6 minut. Pak je vyjmeme, opepříme a posypeme opraženými lupínky. Necháme je na teplém místě odpočinout.
3. Do výpeku přidáme máslo, vložíme do něj kolečka ananasu a krátce je prohřejeme. Přendáme je na talíř a do středu dáme brusinkový kompot.
4. Přidáme hotové steaky a přelijeme výpekem. Jako přílohu podáváme bramborové krokety.
Doba přípravy 30 minut.
1 porce obsahuje 2877 kJ/687 kcal
Počet porcí/kusů 2
Steak se žampionovou omáčkou a fazolkami
Suroviny: 800 g hovězí svíčkové, sůl, drcený černý pepř, olivový olej, 100 g žampionů, 200 ml smetany ke šlehání, 1 snítku rozmarýnu, 400 g fazolek, 1 červenou cibuli
?Postup:
1. Hovězí svíčkovou očistíme a rozdělíme na 4 steaky. Osolíme je, opepříme a chvíli necháme odležet. Pak je na rozpálené pánvi zprudka z obou stran opečeme. Přendáme je do zapékací mísy s nízkým okrajem a vložíme do trouby předehřáté na 210 °C. Pečeme je 8-15 minut (podle toho, jak mají být propečené).
2. Výpečenou šťávu v pánvi rozředíme trochou oleje. Přidáme očistěné, na čtvrtinky překrájené žampiony s nasekaným rozmarýnem a orestujeme je. Osolíme je, opepříme a zalijeme smetanou. Omáčku krátce povaříme a odstavíme ji.
3. Fazolky očistíme a spaříme v osolené vroucí vodě. Prudce je zchladíme studenou vodou a necháme je okapat. Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Osmahneme ji na oleji na pánvi. Přidáme fazolky a také je orestujeme. Osolíme je, opepříme a odstavíme.
4. Výpek ze zapékací mísy přilijeme do žampionové omáčky. Steaky rozdělíme na talíře. Doplníme je omáčkou a fazolkami. Podáváme se šťouchanými brambory.
Doba přípravy 45 minut.
1 porce obsahuje 2627 kJ/627 kcal
Počet porcí/kusů 4
Hovězí steak se salátem z kořenové zeleniny
Suroviny: 4 steaky z vysokého roštěnce (800 g), 3 lžíce olivového oleje, čerstvě drcený pepř, mořská sůl, 1 lžíce nasekané petržele
Salát: 4 mrkve, 1 petržel, 300 g celeru, 4 jarní cibulky ?
Mangový dresink: 1 malá cibule, 1 hruška, 1 zralé mango, 2 lžíce octa, 1 lžíce tekutého medu, 1 lžička strouhaného zázvoru, 2 lžíce pokrájeného koriandru, 1 červená chilli paprička
Postup:
1. Steaky očistíme, potřeme olejem a posypeme pepřem. Zakryjeme je fólií a necháme při pokojové teplotě hodinu odležet.
2. Kořenovou zeleninu oloupeme a pomocí škrabky nakrájíme na jemné plátky. Cibulku očistíme a nakrájíme na proužky. Kořenovou zeleninu i cibulku ponoříme na 20 minut do vody s ledem. Poté ji vyjmeme a necháme okapat.
3. Cibuli, hrušku i mango oloupeme. Cibuli nasekáme na kostičky, z hrušky odstraníme jádřinec a dužinu nakrájíme na malé kousky. Z manga vyřízneme pecku a dužinu rozmixujeme. Do kastrůlku nalijeme ocet, přidáme med, šťávu z nastrouhaného zázvoru, cibuli a hrušku. Vše dusíme doměkka. Směs odstavíme a necháme zchladnout. Pak přimícháme mangovou dužinu, koriandr, nasekanou papričku a sůl.
4. Odleželé maso zprudka z obou stran opečeme na rozehřáté pánvi. Přendáme ho na pekáček a dopékáme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 15-25 minut. Poté ho vyndáme a necháme na teplém místě 10 minut dojít. Maso osolíme, rozdělíme na talíře, posypeme petrželí, podlijeme výpekem a doplníme salátem, který pokapeme mangovým dresinkem.
Doba přípravy 75 (bez doby odležení) minut.
1 porce obsahuje 1919 kJ/458 kcal
Počet porcí/kusů 4
Pečený Ribeye steak s omáčkou chimichurri
Suroviny: 800-1000 g hovězího vysokého roštěnce, 3 lžíce olivového oleje, 60 g pokrájené ploché petržele, 60 ml vinného octa, sůl, 1 lžička čerstvě mletého pepře, 2 lžičky sušeného oregána, 1 lžička kayenského pepře, 100 ml olivového oleje, 1 červená cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžičky drceného pepře
?Postup:
1. Očištěné maso nakrájíme na 4 silné steaky. Potřeme je z obou stran olejem a necháme asi 30 minut při pokojové teplotě rozležet.
2. V míse smícháme pokrájenou petržel s octem, lžičkou soli a kořením. Pak přimícháme olej, jemně nakrájenou cibuli a rozdrcený česnek. Omáčku necháme 2 hodiny odležet.
3. Před pečením masa si předem nahřejeme troubu na 160 °C. Steaky posypeme drceným pepřem a položíme na rozpálenou pánev s tenoučkou vrstvou oleje.
4. Steaky z obou stran zprudka opečeme, přendáme na pekáček a vložíme do předehřáté trouby. V troubě maso necháme dojít podle toho, jak ho chceme mít propečené - přibližně 10 až 20 minut.
Doba přípravy 40 (bez doby na odležení masa) minut.
1 porce obsahuje 2577 kJ/616 kcal
Počet porcí/kusů 4
Hovězí steak s bylinkovým máslem
Suroviny: 125 g másla, sůl, 1 stroužek česneku, 1/2 lžičky citronové kůry, 2 snítky plocholisté petrželky, 4 lístečky máty, 1 lžíci nasekané pažitky, 1 malou chilli papričku, 4 hovězí steaky (z vysokého roštěnce nebo svíčkové), olivové olej, trochu citronové šťávy
?Postup:
1. Změklé máslo utřeme s trochou soli a prolisovaným česnekem. Vmícháme citronovou kůru a nasekané bylinky s chilli papričkou. Z másla pomocí potravinové fólie vytvarujeme váleček a v mrazáku ho necháme ztuhnout.
2. Steaky hranou dlaně lehce naklepeme. Pokapeme je olivovým olejem a citronovou šťávou a chvilku je necháme odležet.
3. Pánev rozpálíme a steaky na ní z obou stran opečeme. Pak je osolíme a na teplém místě necháme 10 minut dojít.
Doba přípravy 35 (bez tuhnutí) minut.
1 porce obsahuje 1813 kJ/433 kcal
Počet porcí/kusů 4
Hovězí steak s pepřovou omáčkou
Na steaky: 4 steaky z hovězí svíčkové, olivový olej, sůl, drcený černý pepř
?Na pepřovou omáčku: 1 cibuli, 2 lžíce nakládaného zeleného pepře, 2 lžíce olivového oleje, 50 ml bílého vína, 250 ml horkého hovězího vývaru, 250 ml smetany ke šlehání, sůl
Postup:
1. Hovězí steaky očistíme. Potřeme je olivovým olejem, osolíme, opepříme a necháme odležet.
2. Cibuli oloupeme, nasekáme nadrobno a společně se zeleným pepřem orestujeme na oleji v katrůlku. Směs zalijeme vínem a vývarem a přivedeme k varu. Omáčku za stálého míchání zvolna sváříme na polovinu.
3. Do omáčky přilijeme smetanu a nadále ji vaříme, dokud nezhoustne. Dle chuti ji dosolíme.
4. Grilovací pánev potřeme olejem a rozpálíme ji. Steaky na ní pečeme, dle žádaného stupně propečení, 5-15 minut.
Doba přípravy 35 minut.
1 porce obsahuje 2193 kJ/524 kcal
Počet porcí/kusů 4