Doporučujeme

Šťavnaté masíčko na jehle

Na jehlu můžete kombinovat maso se zeleninou a vždy vykouzlíte jedinečný pokrm.

Krejčovská jehla

Potřebujete: 
600 g kuřecích prsou, sůl, 200 g žampionů, 100 g anglické slaniny, 2 lžíce hořčice, 1 lžička kari koření, 1 lžička medu, drcený červený pepř, tabasco, 1 lžíce olivového oleje



Postup:

1. Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na dlouhé tenké plátky a lehce osolíme. Žampiony omyjeme, překrájíme a zabalíme do tenkých plátků anglické slaniny.


2. Plátky kuřecího masa navlékáme na jehlu střídavě s obalenými žampiony.



3. V misce vyšleháme hořčici s kari kořením, medem, drceným pepřem a tabascem (podle chuti). Za stálého šlehání metlou přilijeme olej.



4. Špízy potřeme marinádou, přendáme do pekáčku a ve vyhřáté troubě upečeme dozlatova. Můžeme je také rozložit na plech vyložený pečicím papírem a připravit v troubě pod grilem. Podáváme s bramborami a zeleninovým salátem.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 1100 kJ/263 kcal

Počet porcí/kusů 4



Kuřecí závitky na jehle

Potřebujete: 4 prsní kuřecí řízky, 4 plátky tyrolské sušené šunky, 4 snítky tymiánu, 50 g másla, sůl, mletý černý pepř, 1 lžíce lístků šalvěje, 4 stroužky česneku, 2 šalotky, 2 lžíce olivového oleje extra panenského, 400 g baby špenátu, 1 lžíce balsamikového octa



Postup:

1. Maso omyjeme a osušíme. Řízky lehce naklepeme z obou stran a každý po délce rozkrojíme. Plátky tyrolské šunky také podélně rozpůlíme. Tymián opláchneme, lístky nasekáme a vmícháme je do změklého másla, které osolíme a opepříme.


2. Plátky masa potřeme tymiánovým máslem, položíme na ně proužek šunky a lístek šalvěje. Maso stočíme do závitků, vždy dvě rolky napíchneme na grilovací jehlu a mezi ně zbylé lístky šalvěje.



3. Špízy rozložíme na grilovací rošt nad vrstvu žhavého dřevěného uhlí. Grilujeme je z obou stran, z každé strany asi 5 minut, aby se maso zcela propeklo.



4. Mezitím oloupeme česnek a šalotku, oboje nakrájíme na kolečka a osmahneme na oleji. Přidáme ocet, krátce svaříme a promícháme s opranými špenátovými listy. Dochutíme solí a servírujeme s grilovanými kuřecími závitky.


Doba přípravy 30 minut.

1 porce obsahuje 1445 kJ/345 kcal

Počet porcí/kusů 4



Krůtí špíz s avokádovou salsou

Marináda: 
50 ml olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce nastrouhaného zázvoru, 2 stroužky česneku, 2 lžičky mletého fenyklu, 1 lžička kurkumy, 800 g krůtích prsou (ze spodní části)

Salsa: 2 avokáda, 2 rajčata, 1 červená cibule, 2 chilli papričky, 3 lžíce olivového oleje, šťáva z 1 citronu, sůl, mletý černý pepř, 1 snítka koriandru na ozdobení



Postup:

1. Nejprve připravíme marinádu: Do mísy s olejem přidáme citronovou šťávu, nastrouhaný zázvor, oloupaný a podrcený česnek, mletý fenykl a kurkumu. Vše dobře promícháme. Maso omyjeme, osušíme, dobře obalíme v marinádě a necháme 2 hodiny v chladu odležet.


2. Avokáda oloupeme a vyjmeme pecku. Dužinu nakrájíme na kostičky a dáme do mísy. Všechnu zeleninu očistíme, nakrájíme nadrobno a přidáme k avokádu. Přilijeme 3 lžíce oleje a citronovou šťávu, osolíme a opepříme. Avokádovou salsu dobře promícháme.



3. Maso vyjmeme z marinády, nakrájíme na plátky a napícháme je na špejle. Špízy opečeme v pánvi ze všech stran a rozdělíme je na talíře. Podáváme se salsou a ozdobíme čerstvým koriandrem.


Doba přípravy 40 (bez doby marinování) minut.

1 porce obsahuje 2323 kJ/555 kcal

Počet porcí/kusů 4



Špíz z vepřové krkovičky

Potřebujete: 
600 g vepřové krkovice, 200 g vepřových jater, 100 g slaniny na plátky, sůl, mletý černý pepř, 1 červenou papriku, 1 žlutou papriku, 2 cibule, 2 lžíce oleje, 1 lžíci oregana, 600 g malých brambor, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce másla, směs Americké brambory Avokádo



Postup:

1. Maso a játra očistíme, opláchneme, osušíme a nakrájíme na stejně velké kousky. Játra obalíme ve slanině a kostky masa osolíme a opepříme.


2. Papriky a cibuli očistíme a nakrájíme na přibližně stejně velké kousky jako maso. Pak vše střídavě napichujeme na navlhčené špejle nebo kovové špízy.



3. Špízy posypeme oreganem Avokádo. Pozvolna je ze všech stran opečeme na oleji nebo ogrilujeme.



4. Mezitím důkladně omyjeme brambory a překrájíme je na čtvrtiny. Dáme je do pekáčku, zakapeme olivovým olejem, přidáme máslo a pečeme při 220 °C doměkka. Pak je posypeme směsí Americké brambory Avokádo a promícháme. Podáváme je jako přílohu ke špízům.


Doba přípravy 45 minut.

1 porce obsahuje 3837 kJ/916 kcal

Počet porcí/kusů 4



Jehněčí špíz

Potřebujete: 
800 g jehněčí krkovice, 2 cibule, 1 červená paprika

Marináda: 100 g bílého jogurtu, 2 stroužky česneku, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce nasekané máty, 1 lžíce olivového oleje, kořenicí směs Gyros Avokádo

Tzatziky: 1 okurka, sůl, 300 ml bílého jogurtu, 1 lžíce olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, kořenicí směs Tzatziky Avokádo



Postup:

1. V míse smícháme jogurt s utřeným česnekem, citronovou šťávou, nasekanou mátou, olivovým olejem a směsí koření Gyros Avokádo.


2. Maso nakrájíme na menší kousky a dáme do marinády. Zlehka ho promícháme, aby se maso v marinádě rovnoměrně obalilo. Necháme v chladu marinovat alespoň dvě hodiny.



3. Okurku nastrouháme nahrubo, vložíme do cedníku, prosolíme a necháme vykapat vodu. Jogurt smícháme s olivovým olejem, citronovou šťávou, směsí Tzatziky Avokádo. Přidáme okurku, promícháme a vložíme do chladničky.



4. Cibuli a papriku nakrájíme na kousky a napícháme střídavě s marinovaným masem na špízy. Špízy opečeme ze všech stran na rozpáleném grilu. Hotové špízy podáváme s tzatziky.


Doba přípravy 30 (bez doby marinování) minut.

1 porce obsahuje 2453 kJ/586 kcal

Počet porcí/kusů 4



Rybí špíz s dipem quacamole

Potřebujete: 
200 g tresky, 100 g mušlí slávek, sůl, mletý černý pepř, 1/2 avokáda, 1 limeta, 1 snítka rozmarýnu, 1 lžíce olivového oleje



Postup:

1. Tresku nakrájíme na kousky a napícháme je střídavě s mušlemi na dvě špejle. Osolíme je a opepříme.


2. Z rozpůleného avokáda vyloupneme pecku a lžíci vydlabeme dužinu ze slupky. V misce ji rozetřeme s limetkovou šťávou, špetkou soli a pepře.



3. Na pánvi rozpálíme olej, přidáme čerstvý rozmarýn a špízky opečeme z každé strany asi 4 minuty. Podáváme s avokádovým dipem quacamole.


Doba přípravy 25 minut.

1 porce obsahuje 2153 kJ/514 kcal

Počet porcí/kusů 1


  • Vybrali jsme pro Vás