Daiquiri
Má mnoho podob a příchutí, ale originál je jen jeden. Za autora nápoje z třtinového rumu se považuje americký inženýr Jenning Cox, který ho pojmenoval po kubánském městečku Daiquiri.
Klasické daiquiri se míchá v šejkru, další variantou je příprava v mixéru, případně doplněná o ovoce. Bílý třtinový rum (4 cl) nalijte k pomerančovému likéru Cointreau (2 cl). Podle chuti přidejte citronovou šťávu. Obvykle jí bývá 1 až 2 cl, záleží na tom, jak je citrus kyselý. Doplňte o drcený led.
Ve variantě ‚frozen‘ se přidá více ledu a hrst ovoce, třeba jahody nebo lesní plody, a v mixéru se vyšlehá do konzistence zmrzlé táhlé hmoty. Podává se v předchlazené sklenici na nožičce zvané v-shape (ale s ní si hlavu nelamte). Drink si oblíbil i slavný spisovatel Ernest Hemingway. „Dámy po barmanovi nejčastěji žádají jahodové frozen daiquiri,“ prozrazuje barman Zahradníček. Jaké si připravíte přátelům při červnových večírcích vy?