Mojito
Mojito má kořeny na Kubě, kde ho každý vyslovuje mohito. V Evropě zase uslyšíte výhradě mochito. A liší se i v přípravě. Kubánci si ho dopřávají s kostkami ledu, evropská odnož se připravuje s drceným ledem. „První oficiální zmínka o cocktailu Mojito se objevuje v USA, Floridský bar ‚Sloppy Joe’s‘ roku 1931 zařadil jeho recepturu do své ročenky, která sloužila jako příručka pro barmany,“ vypráví historii snad nejoblíbenějšího drinku českých barů barman Zahradníček z Nebe.
Mojito se připravuje přímo ve sklenici, ve které ho pak hostům odnesete. Pokrájejte limetku na kostky a dejte do sklenice. Zasypte lžičkou hnědého třtinového cukru a promačkejte. Přidejte drcený led, zhruba deset velkých lístků máty peprné a přelijte 4 nebo 5 cl třtinového rumu. Dolijte perlivou minerálkou a ozdobte lístky máty a měsíčkem limety. Stejně jako daiquiri může mít mojito řadu podob, trendy je hlavně celá škála ovocných mojit. Velmi oblíbenou a svěží variantou je Raspberry Mojito, které vzniká přidáním čerstvých, popřípadě celých mražených malin do již hotového drinku.
Náš tip: Promačkat limetu a cukr zvládnete třeba obráceným koncem příborového nože. S paličkou, kterou mají barmani, je to ale víc profi. Seženete ji v kuchyňských potřebách asi za 50 korun.