Mazance s máslovým krémem
Suroviny: 100 ml mléka, ?80 g moučkového cukru, ?400 g polohrubé mouky, ?42 g droždí, ?120 g másla, ?3 žloutky, ?sůl, ?1/2 lžičky citronové kůry, ?12 loupaných mandlí
?Náplň: ?250 ml mléka, ?1 sáček vanilkového pudinku, ?3 lžíce moučkového cukru, ?50 g másla
?Postup:
1. Z vlažného mléka, lžíce cukru, lžíce mouky a droždí připravíme kvásek. Mezitím utřeme máslo se zbylým cukrem a žloutky do pěny. Přidáme mouku, špetku soli, citronovou kůru a vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto. Necháme ho hodinu vykynout na teplém místě.
2. Z vykynutého těsta vytvarujeme 3 menší bochánky a necháme je ještě 20 minut vykynout. Mazance potřeme mlékem, na každý nalepíme do kříže čtyři mandle. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut.
3. Upečené mazance necháme zchladnout, prokrojíme a naplníme krémem. Krém: Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme hustý pudink a necháme ho zchladnout. Vyšleháme máslo a postupně do něj zašleháme vychladlý pudink.
Doba přípravy 45 (bez kynutí a chladnutí) minut.
1 porce obsahuje 4994 kJ/1193 kcal
Počet porcí/kusů 3