Doporučujeme

Sladké Velikonoce

Velikonoce jsou za dveřmi a vy si lámete hlavu nad tím, čím pohostíte rodinu i koledníky? Máme pro vás inspiraci:

Boží milosti

Suroviny:
250 g hladké mouky, 2 vejce, 2 lžíce rumu, 2 lžíce citronové šťávy, špetka soli, olej na smažení, moučkový cukr na obalení



Postup:

1. Mouku prosijeme, přidáme vejce, rum, citronovou šťávu, sůl a zpracujeme na hladké nelepivé těsto. Těsto zabalíme do fólie a necháme při pokojové teplotě 30 minut odpočinout.


2. Těsto rozválíme na velmi tenký plát a nakrájíme rádýlkem na čtverce 6x6 cm a uprostřed 3x nakrojíme.


3. Smažíme v rozehřátém oleji po obou stranách dozlatova. Vyndáme z oleje a položíme na ubrousek, kde je necháme okapat. Nakonec je obalíme v moučkovém cukru.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 164 kJ/39 kcal

Počet porcí/kusů 40



Pečení motýlci

Suroviny: 25 g droždí, 50 g krupicového cukru, 50 ml mléka, 450 g polohrubé mouky, sůl, 50 ml acidofilního mléka, 1 vejce, 2 lžíce rumu, 1 lžíce citronové šťávy, 50 ml oleje, 50 g rozpuštěného másla na potření, 2 sáčky skořicového cukru, tuk na plech



Postup:

1. Droždí rozmícháme se lžící cukru, vlažným mlékem a 2 lžícemi mouky. Kvásek necháme vzejít. Do mísy prosijeme zbylou mouku s cukrem a špetkou soli. Přidáme acidofilní mléko, 50 ml vody, vejce, rum, citronovou šťávu, olej a kvásek.


2. Vypracujeme těsto, které necháme 45 minut kynout. Pak je rozdělíme na 12 dílů a z každého rozválíme obdélník 20x10 cm. Potřeme je máslem a posypeme skořicovým cukrem.


3. Každý obdélník stočíme do pramínku 20 cm dlouhého, konce přeložíme do středu a přimáčkneme k sobě. Vzniklý váleček nakrojíme z obou stran tak, aby ve středu zůstal asi 2 cm nedokrojený. Dáme na vymaštěný plech a dílky rozevřeme jako křídla motýla. Necháme 15 minut kynout, potřeme máslem a pečeme při 180 °C asi 25 minut.


Doba přípravy 60 (bez kynutí) minut.

1 porce obsahuje 1038 kJ/248 kcal

Počet porcí/kusů 12



Zajíčci z kynutého těsta

Suroviny:
42 g droždí (kostka), 100 ml mléka, 100 g krupicového cukru, 500 g hladké mouky, 4 žloutky, 1 sáček vanilkového cukru, kůra z 1/2 bio citronu, 100 ml smetany na vaření, 80 g másla, 1 vejce na potření, rozinky



?Postup:

1. Droždí rozmícháme s vlažným mlékem, lžící cukru a lžící mouky. Kvásek necháme na teplém místě vykynout. Zbylý cukr, prosátou mouku, žloutky, vanilkový cukr, nastrouhanou kůru z dobře omytého citronu, teplou smetanu a vykynutý kvásek částečně promícháme. Pak přidáme rozpuštěné vlažné máslo. Vypracujeme vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi 30 minut kynout. Potom těsto zlehka propracujeme a necháme znovu 30 minut kynout.


2. Těsto rozválíme na plát silný 5 mm a vykrájíme z něj kolečka o průměru 10 cm. Každé kolečko nejdříve nahoře dvakrát nakrojíme do tvaru menšího a většího otevřeného písmene V nad sebou. Prostřední trpojúhelníček těsta vykrojíme.


3. Cípy těsta pod oušky složíme směrem do středu a přimáčkneme je. Vykrojený trojúhelník přitiskneme do středu obličeje jako čumáček.


4. Zajíčky přendáme na plech a potřeme vejcem. Pak jim uděláme oči ze dvou rozinek a znovu potřeme vejcem. Na plechu je necháme 15 minut kynout a pak pečeme v troubě předehřáté na 180 °C asi 20 minut.


Doba přípravy 60 (bez kynutí) minut.

1 porce obsahuje 415 kJ/99 kcal

Počet porcí/kusů 30



Malí beránci

Rozpočet na 3 malé beránky: ?
3 vejce, 250 g krupicového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 250 ml smetany ke šlehání, 300 g hladké mouky, 1/2 balíčku kypřicího prášku do pečiva, 100 g vlašských ořechů, 50 g bílé čokoládové polevy na ozdobu, rozinky na oči, tuk a hrubá mouka na formu



Postup:

1. Vejce vyšleháme s cukrem a vanilkovým cukrem do husté pěny. Smetanu vyšleháme a spojíme s vaječnou pěnou. Pak vmícháme prosátou mouku s kypřicím práškem a nastrouhané ořechy.


2. Formu na malé beránky vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Hotové těsto naplníme do formy a vložíme do vyhřáté trouby. 3. Pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 40 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout ve formě a pak vyklopíme.



3. Nakonec beránky ozdobíme bílou polevou nebo je pocukrujeme a přilepíme rozinky jako oči.


Doba přípravy 80 minut.

1 porce obsahuje 1380 kJ/330 kcal

Počet porcí/kusů 12



Jidáše

Suroviny:
30 g droždí, ?1 lžíce cukru, ?250 ml mléka, ?100 g másla, ?100 g medu, ?2 žloutky, ?1 lžíce citronové šťávy, ?500 g polohrubé mouky, ?1 vejce na potření ?med



Postup:

1. Z droždí, lžíce cukru a poloviny vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme na teplém místě nakynout. Změklé máslo utřeme s medem, postupně vetřeme žloutky a citronovou šťávu.


2. Přidáme prosátou mouku, vykynutý kvásek a zbylé vlažné mléko. Vše zpracujeme na hladké vláčné těsto, které necháme na teplém místě asi 45 minut kynout.



3. Těsto zlehka propracujeme a rozkrájíme na dílky. Z každého dílku vyválíme tenký pramen a stočíme do různých tvarů. Rozložíme je na plechy, potřeme rozšlehaným vejcem a necháme asi 20 minut kynout.



4. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 minut. Po upečení přendáme na kovovou mřížku a necháme vychladnout. Před podáváním můžeme potřít medem.


Doba přípravy 80 minut.

1 porce obsahuje 333 kJ/80 kcal

Počet porcí/kusů 40



Mazance s máslovým krémem

Suroviny: 100 ml mléka, ?80 g moučkového cukru, ?400 g polohrubé mouky, ?42 g droždí, ?120 g másla, ?3 žloutky, ?sůl, ?1/2 lžičky citronové kůry, ?12 loupaných mandlí

?Náplň: ?250 ml mléka, ?1 sáček vanilkového pudinku, ?3 lžíce moučkového cukru, ?50 g másla



?Postup:

1. Z vlažného mléka, lžíce cukru, lžíce mouky a droždí připravíme kvásek. Mezitím utřeme máslo se zbylým cukrem a žloutky do pěny. Přidáme mouku, špetku soli, citronovou kůru a vzešlý kvásek a vypracujeme hladké těsto. Necháme ho hodinu vykynout na teplém místě.


2. Z vykynutého těsta vytvarujeme 3 menší bochánky a necháme je ještě 20 minut vykynout. Mazance potřeme mlékem, na každý nalepíme do kříže čtyři mandle. Pečeme v troubě vyhřáté na 180 °C asi 30 minut.


3. Upečené mazance necháme zchladnout, prokrojíme a naplníme krémem. Krém: Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme hustý pudink a necháme ho zchladnout. Vyšleháme máslo a postupně do něj zašleháme vychladlý pudink.


Doba přípravy 45 (bez kynutí a chladnutí) minut.

1 porce obsahuje 4994 kJ/1193 kcal

Počet porcí/kusů 3



Velké velikonoční vejce

Suroviny: 520 g sušenek (4 balení BeBe po 130 g), 100 ml smetany 12%, 50 ml vaječného likéru, 500 g másla, 200 g moučkového cukru, 2 sáčky vanilkového cukru, potravinářská barva, zlaté perličky a cukrové kytičky



?Postup:

1. Sušenky rozdrtíme válečkem na jemné drobečky a dáme do mísy. Zalijeme je smetanou a likérem promícháme.


2. Máslo nakrájíme na kousky, nahřejeme, dáme do jiné mísy a vyšleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem na hladký krém.


3. Polovinu máslového krému přidáme k sušenkové hmotě a důkladně popracujeme nejdřív vařečkou a pak rychle rukou na pevnou hmotu.


4. Dvě oválné formy ve tvaru poloviny velkého vejce vyložíme potravinářskou folií. Do každé dáme polovinu sušenkovo-máslové hmoty a vytvarujeme tak, aby uvnitř zůstala menší prohlubenina na náplň.


5. Zbylý krém rozdělíme opět na polovinu. Jednu rozdělíme do "vaječných skořápek" a povrch urovnáme. Vejce dáme ztuhnou do lednice.


6. Obě poloviny pak vyklopíme z formy, trochu potřeme krémem a spojíme k sobě. Jeden konec trochu seřízneme, aby se vejce dalo postavit.


7. Většinu zbylého krému obarvíme potravinářskou barvou namodro, menší část nažluto. Modrým krémem potřeme celý povrch vejce a uhladíme proužkem pečicího papíru.


8. Žlutý krém naplníme do cukrářského sáčku a na modrém povrchu vytvoříme ornamenty. Vejce dozdobíme zlatými perličkami, cukrovými kytičkami a lístečky. Necháme opět ztuhnout v chladničce.


Doba přípravy 60 (bez tuhnutí) minut.

1 porce obsahuje 1488 kJ/355 kcal

Počet porcí/kusů 20


  • Vybrali jsme pro Vás