Mřížkový koláč s rebarborou
Potřebujeme: 300 g hladké mouky, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, 175 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lžička nastrouhané citronové kůry, 200 g másla, 1 vejce
Náplň: 500 g rebarbory, 1 lžička citronové šťávy, 100 g krupicového cukru, 60 g jahodového džemu, moučkový cukr na posypání
Postup:
1. Mouku prosijeme s kypřicím práškem a moučkovým cukrem. Přidáme vanilkový cukr, citronovou kůru, na kousky nakrájené máslo a vejce. Zpracujeme na pevné těsto, které necháme v chladničce 30 minut odležet.
2. Rebarboru omyjeme a oloupeme. Nakrájíme ji na kousky, pokapeme citronovou šťávou a posypeme cukrem (cukr můžeme podle potřeby přidat).
3. Polovinu těsta rozválíme na kulatý plát o velikosti formy a formu jím vyložíme. Těsto na dně potřeme jahodovým džemem a na něj rozložíme rebarboru. Ze zbylého těsta uděláme tenké prameny a vytvoříme z nich na povrchu mřížku.
4. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180° C asi 45 minut. Po upečení necháme vychladnout ve formě a pak nakrájíme na porce. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.
Doba přípravy 80 minut.
1 porce obsahuje 1783 kJ/426 kcal
Počet porcí/kusů 12