Doporučujeme

Připravte si dobroty z rebarbory

Dříve rostla jako plevel u plotů, dnes se hojně využívá v kuchyni.

Salát s rebarborou

Potřebujeme:
500 g rebarbory, 80 g krupicového cukru, 2 saláty little gem, 200 g polníčku, 10 ředkviček, šťáva z 1/2 limetky, 50 ml olivového oleje, sůl, mletý černý pepř



Postup:

1. Rebarboru očistíme a nakrájíme na kousky. Povaříme je ve vodě s 60 g cukru asi 5 minut. Horkou vodu slijeme a rebarboru necháme zchladnout.


2. Saláty, polníček a ředkvičky omyjeme a očistíme. Ředkvičky nakrájíme na plátky, saláty natrháme na kousky a vše společně s polníčkem vložíme do mísy. Přidáme vychladlé kousky rebarbory.


3. V misce promícháme limetkovou šťávu, zbylý cukr, olivový olej a sůl s pepřem dle chuti. Salát přelijeme zálivkou, lehce promícháme a podáváme s pečivem.


Doba přípravy 25 (bez chladnutí) minut.

1 porce obsahuje 915 kJ/219 kcal

Počet porcí/kusů 4



Mřížkový koláč s rebarborou

Potřebujeme: 
300 g hladké mouky, 1 lžička kypřicího prášku do pečiva, 175 g moučkového cukru, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lžička nastrouhané citronové kůry, 200 g másla, 1 vejce

Náplň: 500 g rebarbory, 1 lžička citronové šťávy, 100 g krupicového cukru, 60 g jahodového džemu, moučkový cukr na posypání



Postup:

1. Mouku prosijeme s kypřicím práškem a moučkovým cukrem. Přidáme vanilkový cukr, citronovou kůru, na kousky nakrájené máslo a vejce. Zpracujeme na pevné těsto, které necháme v chladničce 30 minut odležet.


2. Rebarboru omyjeme a oloupeme. Nakrájíme ji na kousky, pokapeme citronovou šťávou a posypeme cukrem (cukr můžeme podle potřeby přidat).



3. Polovinu těsta rozválíme na kulatý plát o velikosti formy a formu jím vyložíme. Těsto na dně potřeme jahodovým džemem a na něj rozložíme rebarboru. Ze zbylého těsta uděláme tenké prameny a vytvoříme z nich na povrchu mřížku.



4. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180° C asi 45 minut. Po upečení necháme vychladnout ve formě a pak nakrájíme na porce. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem.


Doba přípravy 80 minut.

1 porce obsahuje 1783 kJ/426 kcal

Počet porcí/kusů 12



Rebarborová polévka se zakysanou smetanou

Potřebujeme: 
500 g rebarbory, 2 lžíce másla, 3 lžíce cukru, 1000 ml zeleninového vývaru, 1 chilli papričku, sůl, mletý černý pepř, 250 ml smetany



Postup:

1. Rebarboru opláchneme a nakrájíme na kousky. V hrnci rozpustíme máslo, přidáme nakrájenou rebarboru, přisypeme cukr a necháme ho zkaramelizovat.


2. Základ zalijeme vývarem, přivedeme k varu a pozvolna vaříme asi 1/2 hodiny. Chilli papričku očistíme, zbavíme semínek a nakrájíme ji najemno



3. Polévku ochutíme dle chuti solí a pepřem, přidáme nakrájenou chilli papričku a nalijeme do misek. Pro zjemnění chuti podáváme se smetanou.


Doba přípravy 35 minut.

1 porce obsahuje 870 kJ/208 kcal

Počet porcí/kusů 4



Hovězí steak s rebarborovým konfitem

Potřebujeme: 
4 steaky kvalitního hovězího masa, špetku čerstvě mletého pepře, sůl, 4 lžíce olivového oleje, 200 g šalotky nebo mladé cibule, 500 g rebarbory, 50 g másla, 50 g cukru, 100 ml suchého červeného vína, 500 g uvařených nových brambor



Postup:

1. Maso hranou dlaně lehce naklepeme, potřeme olejem, lehce opepříme a dáme do chladu. Šalotku nakrájíme najemno, z rebarbory sloupneme tenkou slupku a nakrájíme na 1 cm silné špalíčky.


2. V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme cukr a necháme ho za stálého míchání lehce zkaramelizovat. Přisypeme šalotku a orestujeme. Přidáme rebarboru, krátce podusíme a zalijeme vínem. Za občasného míchání dusíme, dokud se skoro všechno víno neodpaří.



3. Na pánvi se zbytkem oleje opečeme dozlatova plátky nových brambor a necháme je na teple. Pak zprudka po obou stranách opečeme steaky, osolíme je a dopékáme z každé strany 2-5 minut (podle požadovaného stupně propečení). Brambory lehce osolíme, rozdělíme na talíře, přidáme maso a přelijeme konfitem.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 3040 kJ/726 kcal

Počet porcí/kusů 4



Rohlíčky z listového těsta s rebarborou a čokoládou

Potřebujeme: 
500 g listového těsta, hladká mouky na podsypání, 1 vejce na potření, 20 g sezamových semínek

Náplň: 200 g rebarbory, 2 balíčky vanilkového cukru, 50 g hořké čokolády na vaření



Postup:

1. Listové těsto rozválíme na tenký plát, který rozkrájíme na čtverce o stranách 15 x 15 cm. Pak je překrojíme na trojúhelníky.


2. Rebarboru očistíme, oloupeme a nakrájíme na drobné kousky. V misce je smícháme s vanilkovým cukrem a necháme asi 5 minut odstát. Pak přidáme na kousky nakrájenou čokoládu.


3. Dvě lžíce náplně dáme na kraj delší strany trojúhelníku a stočíme do rohlíčku. Rohlíčky rozložíme na plechy, potřeme rozšlehaným vejcem a povrch posypeme sezamem.



4. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 25 minut. Po upečení necháme vychladnout na kovové mřížce.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 687 kJ/164 kcal

Počet porcí/kusů 12



Rychlý rebarborový dezert

Potřebujeme: 
2 stonky rebarbory, 4 lžíce krupicového cukru, 4 lžičky domácího džemu z drobného ovoce, 3 vejce, 1/2 kozího tvarohu (120 g)



Postup:

1. Rebarboru oloupeme a nakrájíme na 5 cm špalíky. Ty rozkrájíme na silnější plátky. Přendáme je do mísy a smícháme se 2 lžícemi cukru a džemem.


2. Vejce rozklepneme a oddělíme žloutky od bílků. Žloutky se zbylým cukrem dáme na vodní lázeň a šleháme do zhoustnutí (asi 5 minut). Pak je necháme mírně zchladnout.



3. Rebarboru přendáme do kastrůlku a za stálého míchámi dusíme, až změkne. Pak ji rozdělíme do šálků nebo misek. Do žloutkové hmoty zašleháme tvaroh a krém rozdělíme na rebarboru.


Tip: z bílků můžeme udělat pusinky a rozdrobit je na dno šálků. Nebo do šálků můžeme přidat sušenky či cukrářské piškoty.


Doba přípravy 25 minut.

1 porce obsahuje 721 kJ/172 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás