Jarní bramborová polévka
Suroviny: 1 cibuli, 500 g brambor, 100 g anglické slaniny, 2 lžíce olivového oleje, asi 1200 ml zeleninového vývaru, 2 svazky ředkviček, 150 ml smetany ke šlehání, sůl, mletý černý pepř, hrst sekané pažitky
Postup:
1. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Brambory oškrábeme a nakrájíme na malé kostičky. Anglickou slaninu pokrájíme na nudličky.
2. V hrnci na oleji orestujeme slaninu. Vyjmeme ji a ve výpeku necháme zesklovatět cibuli. Přidáme brambory a také je osmahneme. Vše zalijeme vývarem, přivedeme k varu a asi 15 minut povaříme.
3. Ředkvičky očistíme a nakrájíme nadrobno. Asi 3/4 jich vmícháme do polévky a asi 2 minuty povaříme. Polévku rozmixujeme a zjemníme smetanou. Dochutíme ji a na talíři dozdobíme zbylými ředkvičkami, slaninou a pažitkou.
Doba přípravy 30 minut.
1 porce obsahuje 1096 kJ/262 kcal
Počet porcí/kusů 4