Doporučujeme

Oslavte mezinárodní den kávy

| foto: Bauer Media

Oslavte mezinárodní den kávy

Celý svět 1. 10 slaví mezinárodní den kávy. Kávová kultura je i v české republice na vzestupu, nejoblíbenější káva je u nás cappucino. 

Druhé stojí espresso, kterému chybně říkáme piccolo. Návštěvu můžete ke kávě překvapit třeba přiloženou sladkou tartaletkou.



Capuccino a presso vedou u nás i u Slováků


Co se kávové kultury týká, Češi i Slováci blíž jižní kultuře porcelánových hrníčků, než stylu velkých amerických káv do kelímku. „V České i Slovenské republice je nejoblíbenější cappucino, které má bohatou mléčnou pěnu a je tak určeno k opravdovému vychutnávání,“ uvádí Zuzana Svobodová, PR manažerka McDonald´s pro Českou a Slovenskou republiku a dodává: „Druhé si stojí espresso“.



Pokud připravujete kávu návštěvě, servírujte ji do porcelánových hrníčků a přiložte sušenku, nebo třeba tartaletku. Tento křehký košíček, vonící po mandlích, můžete připravit i sami.



TARTALETKY S ČOKOLÁDOU A PISTÁCIEMI 

Suroviny na těsto (na 8 ks):


- 1 hrnek mandlí

- 1 hrnek hladké mouky

- 1/2 hrnku kakaa

- 2 lžíce medu

- 2 lžičky mleté skořice

- 4 lžíce kokosového oleje

- 1 lžíce nastrouhané pomerančové kůry

- 4 lžíce vody


náplň:

- 200 g hořké čokolády

- 3/4 hrnku smetany ke šlehání

- pistácie


Postup: Do food processoru nebo mixéru nasypte všechny suroviny na těsto a nechte je rozmixovat na hladkou hmotu. Pokud by bylo těsto moc drobivé, přidejte ještě trochu vody. Hotové těsto vtlačte pomocí rukou do formiček na tartaletky a dno propíchejte na několika místech vidličkou. Takto připravené tartaletky pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů cca 15 minut. Upečené tartaletky nechte vychladnout a připravte si náplň. Smetanu vlijte do hrnce, přidejte na kostičky nalámanou čokoládu, stáhněte plamen a za stálého míchání metličkou vyšlehejte hladký krém. Vychladlé tartaletky vyklopte z formiček a naplňte je krémem. Vršek tartaletek posypte nasekanými pistáciemi a nechte je na hodinu ztuhnout v lednici. 


Recept připravila bloggerka Šůša, její práci můžete vidět na blog.kitchenaid.cz



  • Vybrali jsme pro Vás