Závin se zelím, vepřovým masem a játry
Suroviny: 1 velká cibule, 300 g vepřového masa, 2 lžíce sádla, sůl, mletý černý pepř, 400 g kysaného zelí, 1/2 lžičky celého kmínu, dle chuti krupicový cukr, 150 g vepřových jater, olej na smažení, 400 g listového těsta, 1 vejce na potření
Postup:
1. Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, očištěné vepřové maso na malé kostičky. V kastrolu rozpustíme sádlo a orestujeme na něm cibuli. Přidáme vepřové maso a osmahneme ho. Osolíme ho, opepříme, podlijeme trochou vody a pod pokličkou necháme dusit.
2. Asi po 30 minutách přidáme do kastrolu kysané zelí a kmín. Vše společně vaříme dalších asi 10 minut. Nakonec zelí dle chuti mírně osladíme.
3. Játra očistíme a pokrájíme na malé kostičky. Na trošce oleje na pánvi je rychle orestujeme, pak je přimícháme do zelné směsi.
4. Listové těsto rozpůlíme. Oba díly rozválíme na tenké pláty. Rozprostřeme na ně zelí s masem a játra. Oba pláty svineme a konce založíme dospodu. Záviny přeneseme na vymaštěný plech a potřeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme je ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 30 minut.
Doba přípravy 80 minut.
1 porce obsahuje 1170 kJ/279 kcal
Počet porcí/kusů 12