Pití mléka a odvápňování kostí?
Ještě nedávno v medicíně zdůrazňovali negativní důsledky nadváhy pro tělo, především na oběhovou soustavu, a spojovali ji s aterosklerózou. Zvětšená tuková tkáň u obézních lidí byla vnímána jenom jako estetický problém, nebo jako něco, co pouze obtěžuje. Tyto představy jsou ale již překonány.
„Tuková tkáň obézních lidí, lokalizovaná v břišní dutině a játrech, vysílá prozánětlivé signály, kterými vzbuzuje poškozující zánět ve všech orgánech. Poškozuje tak slinivku za vzniku cukrovky, poškozuje játra a další metabolicky aktivní orgány za vzniku metabolického syndromu. Dále velmi výrazně ovlivňuje procesy probíhající v našich kostech. Zde zánětlivá reakce zesiluje vstřebávání kostní hmoty s výslednou osteoporózou,“ varuje pan profesor.
„Neexistují žádné důkazy, že by pití mléka mohlo kostní hmotu negativně ovlivnit. Je to naopak, mléko v sobě obsahuje vápník, fosfor a další prvky spolu s vysoce kvalitními bílkovinami obsahujícími všechny esenciální aminokyseliny a také vitamín D. Těmito složkami je zajištěna průběžná obnova našich kostí.“
Mléko vs. průjmy a zácpy
Často si vybíráme potraviny, které nám chutnají. Až na výjimky většina chutných potravin v sobě neobsahuje dostatek rostlinných složek, které pozitivně ovlivňují trávení a střevní mikrobiotu. Tato strava spolu se sedavým zaměstnáním a nedostatkem pohybu způsobuje obtíže s vyprazdňováním, což vede k zácpě. Alternativní jedinci navíc varují naši populaci před produkty z mléka a tvrdí, že jsou příčinou jak průjmu, tak i zácpy. Tím se ale dopouští velkého omylu. Nerovnováhu organismu, která se projevuje problémy s trávením a vylučováním, mohou pozitivně ovlivnit právě zakysané mléčné výrobky.
„Ve fermentovaných produktech z mléka (např. v jogurtech, podmáslí aj.) jsou kromě velmi cenných nutričních látek přítomny také prospěšné mikroorganismy, které označujeme jako probiotické bakterie. Blahodárný vliv těchto mikrooganismů na trávení prokázalo velké množství vědeckých studií. V případě zácpy působí příznivě na střevní mikrobiotu, která je většinou narušena našimi špatnými stravovacími návyky. Paradoxně velmi výhodně působí probiotické mikroby i v opačné situaci, kdy trpíme průjmem,“ vysvětluje odborník.
Průjem má celou řadu příčin. Nejběžnější z nich jsou ovšem pozitivně ovlivněny probiotickými mikroorganismy, které jsou ve velkém počtu přítomny ve zkvašených mléčných výrobcích. Jejich význam je doložen ve vědeckých studiích a byl vizionářsky odhalen zakladatelem imunologie - Iljou Mečnikovem - před více než 100 lety.