Jehněčí medailonky s bylinkovou omáčkou
Ingredience: 500 g jehněčího hřbetu bez kosti nebo jehněčí kýty, mletý černý pepř, sůl, 12 malých lístků šalvěje, 12 plátků anglické slaniny, 3 lžíce olivového oleje, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, 40 g másla, 2 lžičky hladké mouky, asi 300 ml masového vývaru, 100 ml smetany (30 %), 2 lžíce pokrájené máty, 1 lžíce pokrájené pažitky, 1 lžíce pokrájené šalvěje, 1 lžíce pokrájené ploché petržele
?Postup:
1. Jehněčí maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na 12 medailonků. Lehce je naklepeme, opepříme (případně i jemně osolíme), poklademe lístky šalvěje, zabalíme do slaniny, zakryjeme fólií a necháme 30 minut odležet.
2. Cibuli i česnek oloupeme a nasekáme najemno. V kastrůlku rozehřejeme máslo a cibuli na něm necháme zesklovatět. Přidáme česnek, mouku a vše krátce osmahneme. Přilijeme vývar, jíšku dobře rozšleháme a necháme asi 15 minut provařit. Přidáme smetanu i nasekané bylinky a omáčku ještě krátce povaříme. Nakonec ji podle chuti osolíme.
3. Maso zprudka z obou stran opečeme na rozehřátém oleji. Přendáme je na plech a necháme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 10 minut dopéct. Podáváme je s bylinkovou omáčkou a bramborovými dukátky.
Doba přípravy 55 (bez doby odležení) minut.
1 porce obsahuje 2852 kJ/681 kcal
Počet porcí/kusů 4