Jehněčí s mrkví
Ingredience: 600 g mladé karotky, sůl, 600 g jehněčí kýty, čerstvě mletý pepř, asi 2 lžíce oleje, 250 ml smetany ke šlehání, 100 g sýra modrou plísní (např. nivy), popř. 50 ml vývaru na zředění omáčky, 2 lžíce másla, špetka cukru, bylinky na ozdobení
Postup:
1. Karotku očistíme a povaříme v osolené vodě doměkka. Vyjmeme ji a necháme okapat. Maso opláchneme a nakrájíme na plátky. Osolíme a opepříme. Ve větší pánvi rozpálíme olej a jehněčí plátky na něm zprudka opečeme po obou stranách. Opečené maso vyjmeme a udržujeme teplé.
2. Do výpeku přilijeme smetanu a za stálého míchání přivedeme k varu. Sýr nastrouháme, vmícháme do omáčky a při mírné teplotě necháme rozpustit. Pokud je omáčka příliš hustá, zředíme ji vývarem.
3. V pánvi rozpustíme máslo, povařenou karotku velmi krátce osmahneme, ochutíme solí a cukrem. Maso se sýrovou omáčkou rozdělíme na talíře, přidáme karotku a ozdobíme bylinkami.
Doba přípravy 50 minut.
1 porce obsahuje 2034 kJ/486 kcal
Počet porcí/kusů 4