Doporučujeme

Jehněčí na Velikonoce 7x jinak

Jehněčí maso k valikonočním svátkům neodmyslitelně patří. Tyto recepty stojí za zkoušku!

Jehněčí velikonoční polévka

Ingredience:
500 g jehněčího masa, několik kuliček celého pepře, 1 bobkový list, 3 mrkve, 200 g pórku, 200 g řapíkatého celeru, 50 g hrášku, sůl, 1 lžíce nasekané petrželky nebo pažitky

Noky: 50 g másla, 200 ml mléka, 150 g krupice, sůl, 1 žloutek



?Postup:

1. Jehněčí maso opláchneme a dáme do hrnce se studenou vodou. Přidáme celý pepř a bobkový list. Polévku s masem vaříme asi 90 minut. Během vaření sbíráme vzniklou pěnu.


2. Mrkev, pórek a řapíkatý celer očistíme. Když je maso téměř měkké, přidáme do vývaru připravenou zeleninu a vaříme doměkka.


3. Hotový vývar přecedíme, maso nakrájíme na malé kousky, zeleninu na nudličky, vrátíme zpět do vývaru, přidáme hrášek, krátce povaříme a dochutíme solí.


4. V hrnci rozehřejeme máslo, zalijeme ho mlékem a přisypeme krupici. Vše mícháme tak dlouho, až se hmota přestane lepit na stěny hrnce. Necháme zchladnout a vmícháme žloutek. Pomocí dvou lžiček tvarujeme noky a vkládáme je do osolené vody. Když vyplavou na povrch, vyjmeme je a rozdělíme na talíře. Přelijeme je polévkou a ozdobíme nasekanými bylinkami.


Doba přípravy 120 minut.

1 porce obsahuje 1504 kJ/359 kcal

Počet porcí/kusů 6



Jehněčí s mrkví

Ingredience: 600 g mladé karotky, sůl, 600 g jehněčí kýty, čerstvě mletý pepř, asi 2 lžíce oleje, 250 ml smetany ke šlehání, 100 g sýra modrou plísní (např. nivy), popř. 50 ml vývaru na zředění omáčky, 2 lžíce másla, špetka cukru, bylinky na ozdobení



Postup:

1. Karotku očistíme a povaříme v osolené vodě doměkka. Vyjmeme ji a necháme okapat. Maso opláchneme a nakrájíme na plátky. Osolíme a opepříme. Ve větší pánvi rozpálíme olej a jehněčí plátky na něm zprudka opečeme po obou stranách. Opečené maso vyjmeme a udržujeme teplé.


2. Do výpeku přilijeme smetanu a za stálého míchání přivedeme k varu. Sýr nastrouháme, vmícháme do omáčky a při mírné teplotě necháme rozpustit. Pokud je omáčka příliš hustá, zředíme ji vývarem.


3. V pánvi rozpustíme máslo, povařenou karotku velmi krátce osmahneme, ochutíme solí a cukrem. Maso se sýrovou omáčkou rozdělíme na talíře, přidáme karotku a ozdobíme bylinkami.


Doba přípravy 50 minut.

1 porce obsahuje 2034 kJ/486 kcal

Počet porcí/kusů 4



Jehněčí kotletky s tymiánem a parmezánem

Ingredience: 2 stroužky česneku, 2 snítky rozmarýnu, 2 snítky tymiánu, 2 lžíce olivového oleje, 800 g jehněčích kotlet, sůl, 6 plátků toastového chleba, olej, 50 g parmazánu, 1 lžíce nasekané petrželky, 1 lžíce nasekané pažitky, 600 g brambor, 100 g cherry rajčátek, 100 g zelených fazolek, 50 g slaniny



Postup:

1. Česnek nakrájíme na plátky, rozmarýn a tymián nasekáme najemno a promícháme s olejem. Jehněčí maso očistíme a nasekáme na stejně velké kotletky. Lehce je naklepeme přes mikroténovou fólii, osolíme a potřeme připravenou marinádou. Necháme krátce odležet.


2. Toastový chléb rozdrobíme najemno a orestujeme na rozehřátém oleji. Přendáme ho do misky a promícháme s nastrouhaným parmazánem a nasekanými bylinkami a solí.


3. Kotletky zprudka opečeme na pánvi. Přendáme je do pekáčku a poklademe chlebovou směsí, kterou na maso přitiskneme. Pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C asi 10 - 15 minut.


4. Brambory nakrájíme na plátky a opečeme na rozpáleném oleji. Přidáme přepůlená rajčátka a vše krátce orestujeme. Zelené fazolky očistíme a spaříme ve vroucí osolené vodě. Necháme je okapat, zabalíme do plátků slaniny a opečeme na oleji. Podáváme jako přílohu.


Doba přípravy 70 minut.

1 porce obsahuje 2539 kJ/606 kcal

Počet porcí/kusů 4



Jehněčí kýta s houbovou nádivkou

Ingredience: hrst sušených hub, 1/2 svazečku zelené petrželky, 150 g mletého jehněčího masa, 1 vejce, sůl, mletý čený pepř, 1000 g jehněčí kýty,  3 stroužky česneku, 2 cibule, 400 ml vývaru, 400 g zelených fazolek, 1 lžíce másla, 100 g slaniny, 1-2 lžíce mouky



Postup:

1. Sušené houby namočíme do studené vody a necháme nabobtnat. Pak je vymačkáme a podle potřeby překrájíme. Petrželku nasekáme nadrobno. Mleté maso, vejce, houby a petrželku, promícháme a ochutíme solí a pepřem.


2. Jehněčí kýtu očistíme a ostrým nožem prořízneme do masa kapsu. Naplníme ji připravenou nádivkou, převážeme provázkem, osolíme, opepříme a potřeme prolisovaným česnekem. Jednu cibuli nakrájíme nahrubo, dáme do pekáčku, vložíme maso a podlijeme vývarem. Přikryjeme alobalem a pečeme při 180 °C za občasného podlévání asi hodinu. Pak alobal odstraníme dopečeme dozlatova.


3. Fazolky očistíme, spaříme ve vroucí osolené vodě, ochladíme a necháme okapat. Na pánvi rozehřejeme máslo a osmahneme na něm na nudličky nakrájenou slaninu a zbylou najemno nakrájenou cibuli. Do základu vložíme fazolky a krátce orestujeme, osolíme a opepříme.


4. Výpek z masa slijeme do pánve a vyrestujeme na tuk. Zaprášíme ho moukou, za stálého míchání zalijeme trochou vývaru a provaříme. Scedíme a podle potřeby osolíme. Kýtu nakrájíme na plátky, doplníme fazolkami, podlijeme omáčkou a podáváme s  bramborami.


Doba přípravy 90 minut.

1 porce obsahuje 2799 kJ/669 kcal

Počet porcí/kusů 4



Jehněčí s pikantní omáčkou

Ingredience: 800 g jehněčí plece, sůl, mletý černý pepř, 2 chilli papričky, 4 stroužky česneku, 50 ml rostlinného oleje, 300 ml bílého vína, 3 snítky čerstvého rozmarýnu



Postup:

1. Jehněčí maso očistíme, omyjeme a osušíme. Pak je převážeme provázkem, aby drželo tvar, osolíme ho a opepříme. Z chilli papriček odstraníme semínka, česnek oloupeme. Vše nakrájíme najemno.


2. V kastrole rozehřejeme olej. Maso na něm zprudka ze všech stran opečeme a vyjmeme ho. Do výpeku vsypeme nakrájený česnek a chilli papričky a osmahneme je. Přilijeme víno a vše necháme vařit.


3. Jakmile je tekutina zredukovaná asi na polovinu, vrátíme do kastrolu maso. Přidáme rozmarýn.


4. Kastrol zakryjeme poklicí, vložíme ho do vyhřáté trouby a maso necháme při 180 °C péct asi 90 minut, dokud není měkké. Podle potřeby přiléváme tekutinu (vývar nebo vodu). Pak maso zbavíme provázku a nakrájíme na plátky. Rozdělíme je na talíře a přelijeme šťávou. Podáváme se špeclemi.


Doba přípravy 120 minut.

1 porce obsahuje 2210 kJ/528 kcal

Počet porcí/kusů 4



Marinované jehněčí kotlety s rozmarýnem

Ingredience: 2 pomeranče, 6 stroužků česneku, 2 snítky rozmarýnu, 100 ml olivového oleje, sůl, mletý černý pepř, 800 g jehněčích kotlet s kostí, 1-2 papriky, 1 červená cibule, 200 g mražených fazolových lusků, plátky pomeranče na ozdobení



Postup:

1. Pomeranče omyjeme a osušíme. Z jednoho pomeranče ostrouháme kůru a pak ho vymačkáme. Tři stroužky česneku oloupeme a nakrájíme najemno. Nasekáme lístečky z 1 snítky rozmarýnu. V míse smícháme pomerančovou šťávu i kůru, přidáme 50 ml oleje, česnek a rozmarýn. Marinádu osolíme, opepříme a promícháme.


2. Kotletky omyjeme, osušíme, lehce naklepeme a vložíme do marinády. Na chladném místě necháme asi 2 hodiny marinovat.


3. Papriky zbavíme semínek, opláchneme je a nakrájíme na proužky. Cibuli oloupeme, rozčtvrtíme a nakrájíme na měsíčky. Fazolové lusky propláchneme pod teplou vodou a necháme okapat. Zbylý česnek oloupeme a rozpůlíme.


4. Kotletky vyjmeme z marinády a pozvolna je opečeme v pánvi na zbylém rozehřátém oleji z obou stran. Přisypeme připravenou zeleninu a vše ještě asi 10 minut opékáme. Nakonec přidáme zbylou snítku rozmarýnu, přilijeme vymačkanou šťávu z druhého pomeranče, dochutíme solí a pepřem. Jehněčí kotletky podáváme s restovanou zeleninou, ozdobené plátky pomeranče.


Doba přípravy 40 (bez marinování) minut.

1 porce obsahuje 2923 kJ/698 kcal

Počet porcí/kusů 4



Jehněčí medailonky s bylinkovou omáčkou

Ingredience:
500 g jehněčího hřbetu bez kosti nebo jehněčí kýty, mletý černý pepř, sůl, 12 malých lístků šalvěje, 12 plátků anglické slaniny, 3 lžíce olivového oleje, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, 40 g másla, 2 lžičky hladké mouky, asi 300 ml masového vývaru, 100 ml smetany (30 %), 2 lžíce pokrájené máty, 1 lžíce pokrájené pažitky, 1 lžíce pokrájené šalvěje, 1 lžíce pokrájené ploché petržele



?Postup:

1. Jehněčí maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na 12 medailonků. Lehce je naklepeme, opepříme (případně i jemně osolíme), poklademe lístky šalvěje, zabalíme do slaniny, zakryjeme fólií a necháme 30 minut odležet.


2. Cibuli i česnek oloupeme a nasekáme najemno. V kastrůlku rozehřejeme máslo a cibuli na něm necháme zesklovatět. Přidáme česnek, mouku a vše krátce osmahneme. Přilijeme vývar, jíšku dobře rozšleháme a necháme asi 15 minut provařit. Přidáme smetanu i nasekané bylinky a omáčku ještě krátce povaříme. Nakonec ji podle chuti osolíme.


3. Maso zprudka z obou stran opečeme na rozehřátém oleji. Přendáme je na plech a necháme v troubě vyhřáté na 160 °C asi 10 minut dopéct. Podáváme je s bylinkovou omáčkou a bramborovými dukátky.


Doba přípravy 55 (bez doby odležení) minut.

1 porce obsahuje 2852 kJ/681 kcal

Počet porcí/kusů 4


  • Vybrali jsme pro Vás