VODA URČENÁ GURMETŮM
Voda si zaslouží pozornost nejen z toho důvodu, že je pro člověka životně nezbytná, ale také kvůli tomu, že může být gurmánským zážitkem. Důkazem je široká nabídka druhů a značek v některých restauracích – některé už dokonce mají nejen vinný lístek, ale také vodní kartu. Ideální je, když vám sommelier kromě párování jídla s vínem dokáže doporučit také vhodnou vodu.
Na správné párování vody a vína se zaměřuje například sommelier a odborník společnosti Global Wines Filip Jantač. Napadlo vás třeba, že k párování s vínem jsou vhodnější spíše perlivé vody? „Balené neperlivé vody nejsou vhodné pro plná vína výrazné chuti. Neperlivé vody se hodí spíše k jemným a nasládlým vínům s nižším obsahem alkoholu, například k lehkým ovocným růžovým či bílým vínům,“ doporučuje a dodává: „Zásadité perlivé vody naopak nedoporučuji párovat s víny chabé struktury, které neprodlévají na patře.“
Samostatnou kapitolou je voda kohoutková. Zatímco voda s vyšším obsahem CO2 zvýrazňuje vnímání kyselin, a to například u odrůd typu Savignon Blanc nebo Riesling, naopak voda z kohoutku neutralizuje chuťové pohárky a neovlivňuje chuť ani dochuť vína.
Vodu servírovanou k vínu je také třeba, stejně jako víno, správně vychladit. Ideální teplota je mezi 8 a 11 °C. Samozřejmostí by měly být také čisté sklenice, tedy i aromaticky neutrální, bez zápachu.
PITÍ VODY NEZNAMENÁ HUBNUTÍ!
Zapomeňte na přímou úměru, že čím více vody vypijete, tím více zhubnete. Nadměrné pití vody je naopak pro organismus obrovská zátěž. Citelně se zvyšuje tlak, což může vést až k bolestem hlavy nebo závratím. Ve výjimečných případech může mít přehnaný příjem vody i fatální důsledky, protože zatěžuje ledviny.