Polévka z červené řepy
Suroviny: 500 g vepřového plecka, 2 bulvy červené řepy (400 g), 2 bobkové listy, 1 lžička celého pepře, sůl, 50 g másla, 50 g hladké mouky, 2 velké kyselé okurky, dle chuti cukr a lák z okurek, 2 vejce vařená natvrdo, 2 jarní cibulky
?Postup:
1. Maso opláchneme a osušíme. Řepy oloupeme. Do hrnce nalijeme vodu a vložíme do ní řepy a maso. Přidáme koření a sůl a vše přivedeme k varu. Maso i řepu zvolna vaříme, dokud nezměknou. Poté vývar přecedíme. Koření odstraníme a maso s řepou nakrájíme na kousky.
2. Z másla a mouky připravíme v čistém hrnci jíšku. Zalijeme ji vychladlým vývarem z masa (asi 1000 ml) a důkladně rozšleháme. Základ na polévku necháme asi 15 minut provařit.
3. Do polévky vsypeme nadrobno nakrájené okurky a dochutíme ji solí, cukrem a nálevem z okurek. Vmícháme do ní řepu a nakrájené maso. Na ta talíři polévku doplníme plátky vejce a posypeme jarní cibulkou.
Doba přípravy 80 minut.
1 porce obsahuje 1933 kJ/462 kcal
Počet porcí/kusů 4