Tagliatelle s lilkem a cuketou
Suroviny: 400 g těstovin tagliatelle, sůl, 1 cuketa, 1 malý lilek, 1 červená paprika, 2 stroužky česneku, olivový olej, hrst nasekané plocholisté petrželky, trochu nasekaného čerstvého oregana, mletý černý pepř
?Postup:
1. Těstoviny uvaříme v osolené vodě dle návodu na obalu na skus. Scedíme je a necháme okapat.
2. Cuketu, lilek a papriku očistíme a nakrájíme. Lilek s cuketou na tenká půlkolečka, papriku na nudličky. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. V hluboké pánvi zahřejeme olivový olej, přidáme nakrájenou zeleninu a orestujeme ji.
3. Do pánve se zeleninou přidáme těstoviny, petrželku a oregano. Vše dochutíme solí a pepřem a prohřejeme.
Doba přípravy 30 minut.
1 porce obsahuje 1852 kJ/442 kcal
Počet porcí/kusů 4
Ořechové těstoviny
Suroviny: 2 chilli papričky, 2 červené cibule, 2 stroužky česneku, 400 g tagliatelle, sůl, 60 g másla, 80 ml olivového oleje, 80 g vlašských ořechů, 70 g piniových ořechů, mletý pepř, bazalka, 70 g nastrouhaného parmezánu
Postup:
1. Omyté chilli papričky rozpůlíme, zbavíme semen a nakrájíme na nudličky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme nadrobno.
2. Těstoviny uvaříme podle návodu výrobce v osolené vodě al dente. Scedíme je a necháme okapat.
3. V hlubší pánvi rozehřejeme máslo s olivovým olejem, přidáme papričky, cibuli, česnek a krátce podusíme. Ořechy nasekáme nahrubo a spolu s okapanými těstovinami přidáme do pánve. Vše promícháme a ochutíme solí a pepřem. Nakonec přidáme najemno nakrájené lístky bazalky.
4.Těstoviny rozdělíme na nahřáté talíře, posypeme nastrouhaným parmezánem, ozdobíme lístkem bazalky a podáváme.
Doba přípravy 30 minut.
1 porce obsahuje 2034 kJ/486 kcal
Počet porcí/kusů 4
Nudlová hnízda s tuňákem
Suroviny: 250 g tagliatelle (hnízda), sůl, 2 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 200 ml mléka, 100 g taveného smetanového sýra, mletý bílý pepř, 1 stroužek česneku, 100 g tuňáka v oleji, 1 menší cuketa, 100 g cherry rajčátek, 50 g mraženého hrášku
?Postup:
1. Nudlová hnízda předvaříme v osolené vodě, tak aby těstoviny zůstaly pevné na skus a zachovaly si tvar (asi 5 minut). Opatrně je slijeme přes síto a necháme zchladnout.
2. Lžíci másla rozpustíme, přes sítko přisypeme mouku a osmahneme. Jíšku zalijeme mlékem, prošleháme a provaříme. Vmícháme smetanový sýr a mícháme, až se úplně rozpustí. Dochutíme solí, bílým pepřem a rozdrceným stroužkem česneku.
3. Zapékací formu vytřeme máslem. Tuňáka necháme okapat a rozdělíme na větší kousky. Cuketu nakrájíme na kostičky, rajčátka překrojíme napůl. Do formy naskládáme těstovinová hnízda, mezi ně rozdělíme tuňáka, cuketu a rozmrzlý hrášek. Těstoviny zalijeme bešamelem a v troubě vyhřáté na 180 °C pečeme 30 minut.
Doba přípravy 60 minut.
1 porce obsahuje 1877 kJ/448 kcal
Počet porcí/kusů 4
Tagliatelle s rukolovým pestem a parmazánem
Suroviny: 400 g těstovin tagliatelle, 120 g parmazánu
?Na pesto: 3 stroužky česneku, 250 g rukoly, 40 g plátků mandlí, 2 lžíce strouhaného parmazánu, 120 ml olivového oleje, sůl, drcený černý pepř
Postup:
1. Česnek oloupeme. Rukolu dobře omyjeme, osušíme a spolu s mandlemi, česnekem a strouhaným parmazánem ji dáme do mísy. Přilijeme olivový olej a pomocí tyčového mixéru vše rozmixujeme dohladka. Vzniklé pesto dochutíme solí a pepřem.
2. Těstoviny uvaříme dle návodu na obalu, scedíme je a vložíme do pánve. Přidáme polovinu pesta, krátce prohřejeme a důkladně promícháme, aby se všechny těstoviny obalily. Podle chuti osolíme a opepříme. Tagliatelle rozdělíme na talíře, posypeme hoblinkami parmazánu a ozdobíme rukolou.
3. Zbývající pesto naplníme do čisté uzavíratelné skleničky, zalijeme olejem a uložíme do lednice, kde vydrží několik dní.
Doba přípravy 35 minut.
1 porce obsahuje 2869 kJ/685 kcal
Počet porcí/kusů 4
Tagliatelle s plody moře
Suroviny: 500 g tagliatelle, sůl, 200 g plodů moře (mražených), 1 jarní cibulka, 1 stroužek česneku, 4 lžíce másla, 150 ml bílého vína, 1 chilli paprička, mletý bílý pepř, 200 ml smetany, 1 lžíce nasekané petrželky, 1 lžíce kaviáru
?Postup:
1. Tagliatelle vložíme do vroucí osolené vody a uvaříme podle návodu na obalu, scedíme a necháme okapat. Mořské plody propláchneme studenou vodou a necháme okapat.
2. Cibulku a česnek oloupeme, nasekáme najemno a necháme zasklovatět na másle. Přidáme mořské plody a krátce je orestujeme. Zalijeme je bílým vínem a přidáme najemno nasekanou chilli papričku. Ochutíme solí, pepřem a krátce povaříme.
3. Přidáme smetanu, nasekanou petrželku a opět za stálého míchání provaříme.
4. Tagliatelle vložíme do omáčky, prohřejeme a rozdělíme na talíře. Podáváme ozdobené kaviárem.
Doba přípravy 50 minut.
1 porce obsahuje 3010 kJ/719 kcal
Počet porcí/kusů 4
Tagliatelle s lososem a špenátovými listy
Suroviny: 250 g filetu z lososa (bez kůže), sůl, 350 g těstovin, 4 lžíce olivového oleje, ?200 g čerstvého špenátu, 1 malá cibule, 2 stroužky česneku, 30 g másla, 150 ml smetany 12%, 150 ml smetany 33%, 1 lžíce jemně strouhaného parmazánu
Postup:
1. Rybí filet opláchneme, osušíme a nakrájíme na proužky. Osolíme je a na 30 minut uložíme do chladničky proležet. Mezitím uvaříme těstoviny v osolené vodě na skus - podle návodu na obalu. Poté je scedíme, promícháme se lžící oleje a udržujeme teplé.
2. Listy špenátu očistíme, propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli pokrájíme na kostičky, česnek na tenké plátky.
3. V hlubší pánvi rozpustíme máslo a cibuli s česnekem na něm orestujeme. Přilijeme oba druhy smetany a přivedeme k varu. Do omáčky vmícháme parmazán a asi 5 minut ji povaříme.
4. V jiné pánvi rozehřejeme zbylý olej a lososa na něm orestujeme. Přimícháme špenát, prohřejeme jej a pánev odstavíme. Těstoviny a kousky lososa se špenátem rozdělíme na talíře. Přelijeme smetanovou omáčkou a podáváme.
Doba přípravy 40 minut.
1 porce obsahuje 3360 kJ/803 kcal
Počet porcí/kusů 4