Kouzla se zeleninou
Vitaminová lahůdka
Mezi jednotlivými masovými chody grilujte i zeleninu či houby – vhodné jsou lilky, papriky, cukety nebo žampiony. Stačí položit na grilovací rošt, potřít olivovým olejem, dochutit utřeným česnekem či bylinkami – a výtečná a přitom dietní pochoutka je na světě.
Jako příloha...
Zeleninu můžete využít i jako přílohu. Na talíř podélně nakrájejte syrové kousky (hodí se mrkev, rajče, okurka, řapíkatý celer...) a přikusujte k masu. Zhotovit si můžete i pikantní dip a zeleninu do něj namáčet. Zkuste třeba jogurtový s česnekem, hořčičný s light zakysanou smetanou nebo kečupový s kapkou worchestru. Kupované dresinky jsou příliš tučné, raději
si umíchejte vlastní.
I lehoučké jídlo může chutnat!
Pálivé kuře
Suroviny: kuřecí prsa bez kostí, mletý pepř, 1 lžička soli, 1/2 lžičky růžové ostré papriky, 2 lžíce oleje, 8 brambor, 16 lístků šalvěje
Příprava:
Porce masa opláchneme studenou vodou a pečlivě osušíme. Plátky kuřecích prsou uprostřed rozkrojíme. Do oleje vsypeme sůl a papriku, trochu pepře a dobře promícháme. Měla by vzniknout kašovitá hmota. Jednotlivé porce potřeme tenkou vrstvou kaše. Porce kuřete grilujeme do zlatohněda. Pravidelně na grilu obracíme. Očištěné brambory propícháme vidličkou a položíme na kus alobalu. Potřeme je olejem, poklademe lístky šalvěje a zabalíme. Brambory pečeme na mřížce rozpáleného grilu asi hodinu a během pečení je otáčíme.
Losos s bylinkami
Suroviny: 1,2 kg lososa, velký svazek aromatických bylinek, pár snítek estragonu, sůl a mletý pepř, 1 citron, 2 stroužky česneku, 25 g másla, 4 lžíce olivového oleje, 1 chilli paprička
Příprava:
Olej promícháme s nasekanou chilli papričkou, lososa omyjeme a břišní dutinu osolíme a opepříme, pokapeme citronovou šťávou. Rybu naplníme polovinou bylinek, nasekaným česnekem a kousky másla. Pečicí papír potřeme olejem, položíme na něj rybu, z obou stran osolíme, opepříme, přelijeme olejem a poklademe zbylými bylinkami. Zabalíme do pečicího papíru, okraje zatočíme a položíme na gril. Grilujeme z obou stran celkem asi 25–30 minut. Podáváme s pečivem nebo zeleninovým salátem.