Doporučujeme

Ani s dietou se nemusíte vzdát grilování!

Milujete letní hodování u ohně, ale bojíte se přívalu kalorií? Držte se našeho návodu na ‚štíhlé grilování‘ a nepřiberete ani gram!

Teplé jarní a letní večery přímo vybízejí k venkovnímu opékání masa. Jak to ale udělat, když právě držíte dietu? Tady je několik rad, jak skloubit grilování a štíhlou linii.


Začněte salátem

Ideální je, když jste sami hostiteli, takže výběr použitých surovin záleží na vás. V první řadě si připravte zeleninu na bohatý salát. Ten si dejte, ještě než ochutnáte maso. Žaludek se vám zaplní dietně nezávadnou stravou a velké množství masa už se pak do vás zkrátka nevejde.


Chytrý výběr

Při výběru masa zvolte kuře nebo ryby, úplně nejdietnější jsou kuřecí či krůtí prsa. Delikatesu z nich uděláte, když je předem naložíte do jogurtu, česneku nebo bylinkové marinády. Pokud zůstanete u oblí­bených kuřecích stehýnek, pečlivě okrájejte kousky tuku. Nejenže nezapadá do lehkého jídelníčku, ale navíc je při grilování škodlivý. Tuk, který odkapává na žhavé uhlíky, se totiž při teplotě vyšší než 400 stupňů Celsia rozkládá na škodlivé karcinogeny, které se pak proudem horkého vzduchu přenášejí zpátky na maso. Nejjednodušším řešením je zabalit maso do alobalu. Pokud ze stehna navíc stáhnete kůži, nemusíte si dělat vůbec žádné výčitky. Z ryb sáhněte třeba po makrelách nebo pstruzích. Nebudete-li jíst tučné maso ani uzeniny, nebudete mít ani nutkání přikusovat pečivo, a to je základ úspěchu!


Voda je grunt

K dobrému jídlu patří i dobré pití. Ani to si nemusíte odepřít. Bez obav si můžete dát suché bílé nebo červené víno. Alkohol se však nezapočítává mezi tekutiny, a proto nezapomínejte ani na pití vody. Uvědomíte si tak pocit sytosti dříve, než se přejíte. S kaloričtějším pivem radši šetřete a úplně se vyhněte míchaným drinkům – tvrdý alkohol, sladké džusy nebo dokonce smetana jsou kalorické bomby.



Kouzla se zeleninou

Vitaminová lahůdka

Mezi jednotlivými masovými chody grilujte i zeleninu či houby – vhodné jsou lilky, papriky, cukety nebo žampiony. Stačí položit na grilovací rošt, potřít olivovým olejem, dochutit utřeným česnekem či bylinkami – a výtečná a přitom dietní pochoutka je na světě.


Jako příloha...

Zeleninu můžete využít i jako pří­lohu. Na talíř podélně nakrájejte syrové kousky (hodí se mrkev, raj­če, okurka, řapíkatý celer...) a při­kusujte k masu. Zhotovit si můžete i pikantní dip a zeleninu do něj na­máčet. Zkuste třeba jogurtový s česnekem, hořčičný s light zaky­sa­nou smetanou nebo kečupový s kapkou worchestru. Kupované dresinky jsou příliš tučné, raději

si umíchejte vlastní.


I lehoučké jídlo může chutnat!

Pálivé kuře

Suroviny:
kuřecí prsa bez kostí, mletý pepř, 1 lžička soli, 1/2 lžičky růžové ostré papriky, 2 lžíce oleje, 8 brambor, 16 lístků šalvěje


Příprava:

Porce masa opláchneme studenou vodou a pečlivě osušíme. Plátky kuřecích prsou uprostřed rozkrojíme. Do oleje vsypeme sůl a papriku, trochu pepře a dobře promícháme. Měla by vzniknout kašovitá hmota. Jednotlivé porce potřeme tenkou vrstvou kaše. Porce kuřete grilujeme do zlatohněda. Pravidelně na grilu obracíme. Očištěné brambory propícháme vidličkou a položíme na kus aloba­lu. Potřeme je olejem, poklademe lístky šalvěje a zabalíme. Brambo­ry pečeme na mřížce rozpáleného grilu asi hodinu a během pečení je otáčíme.


Losos s bylinkami

Suroviny:
1,2 kg lososa, velký svazek aromatických bylinek, pár snítek estragonu, sůl a mletý pepř, 1 citron, 2 stroužky česneku, 25 g másla, 4 lžíce olivového oleje, 1 chilli paprička


Příprava:

Olej promícháme s nasekanou chilli papričkou, lososa omyjeme a břišní dutinu osolíme a opepříme, pokapeme citronovou šťávou. Rybu naplníme polovinou bylinek, nasekaným česnekem a kousky másla. Pečicí papír potřeme olejem, položíme na něj rybu, z obou stran osolíme, opepříme, přelijeme olejem a poklademe zbylými bylinkami. Zaba­líme do pečicího papíru, okraje zatočíme a položíme na gril. Grilujeme z obou stran celkem asi 25–30 minut. Podáváme s pečivem nebo zeleninovým salátem.



  • Vybrali jsme pro Vás