Kuličky z mletého masa na na asijský způsob
Suroviny: 1 malá červená cibule, ?2 jarní cibulky, ?30 g čerstvého zázvoru, ?1 stroužek česneku, ?500 g mletého kuřecího masa, ?2 lžíce sójové omáčky, ?2 lžičky sezamového oleje, ?2 a 1/2 lžíce krupicového cukru, ?strouhanka na zahuštění, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?6 lžic olivového oleje, ?1 malé čínské zelí, ?2 malé mrkve, ?1 okurka, ?2 svazky ředkviček, ?1 chilli paprička, ?6 lžic světlé sójové omáčky, ?2 lžíce rybí omáčky, ?1 lžíce rýžového octa, ?lístky bazalky na ozdobu
Postup:
1. Cibuli oloupeme a jarní cibulku omyjeme. Polovinu cibule nakrájíme nadrobno. Jarní cibulku rozpůlíme. Bílou část nakrájíme na stejné kousky jako červenou, zbytek dáme stranou. Zázvor a česnek nastrouháme na jemném struhadle do mísy. Přidáme mleté maso, nakrájené cibule, sójovou omáčku, sezamový olej, dvě lžíce cukru a podle potřeby 2-3 hrsti strouhanky. Vše promícháme, osolíme a opepříme.
2. Ze směsi tvoříme kuličky o průměru asi 5 cm a necháme je čtvrt hodiny odležet. Ve větší pánvi rozehřejeme čtyři lžíce olivového oleje a kuličky v něm osmažíme. Při vkládání do oleje každou kuličku mírně rozmáčkneme.
3. Zeleninu očistíme. Čínské zelí a mrkev nakrájíme na nudličky, okurku a ředkvičky na plátky. Chilli papričku zbavíme semínek a pokrájíme nadrobno. Zelenou část jarní cibulky nakrájíme na kolečka.
4. Ze světlé sójové omáčky, rybí omáčky, zbylého olivového oleje, rýžového octa a zbytku cukru připravíme dresink, kterým zeleninu zalijeme. Salát promícháme a podle chuti ještě osolíme a opepříme. Podáváme s masovými kuličkami.
Doba přípravy 55 minut.
1 porce obsahuje 1900 kJ/454 kcal
Počet porcí/kusů 4