Rajčata plněná hráškovým bulgurem
Suroviny: 200 g bulguru, ?2 jarní cibulky, ?malý svazeček pažitky, ?100 g mraženého hrášku, ?sůl, ?100 g balkánského sýra, ?olivový olej, ?mletý černý pepř, ?12 pevnějších rajčat, ?1 lžíce rajského protlaku, ?dle chuti cukr
Postup:
1. Bulgur necháme nabobtnat dle návodu na obalu. Cibulky očistíme a společně s pažitkou nasekáme nadrobno. Rozmrazený hrášek krátce povaříme v osolené vodě. Scedíme ho a necháme okapat a vychladnout. Balkánský sýr rozdrobíme.
2. Vychladlý bulgur v míse promícháme s cibulkami, pažitkou, hráškem a sýrem. Salát zakapeme olivovým olejem a dochutíme solí a pepřem.
3. Rajčata omyjeme, osušíme a pod stopkou vodorovně seřízneme. Vydlabeme je a naplníme bulgurovým salátem. Rozložíme je do pekáčku vymazaného olejem a v troubě je při 180 °C necháme zapékat asi 15 minut.
4. Vydlabané vnitřky rajčat rozmixujeme s rajčatovým pyré a necháme přejít varem. Omáčku dochutíme solí, pepřem a cukrem a ke konci zapékání ji přilijeme k rajčatům.
Doba přípravy 50 minut.
1 porce obsahuje 577 kJ/138 kcal
Počet porcí/kusů 12
Zelenina s bulgurem
Suroviny: 160 g pšeničného bulguru, ?sůl, ?asi 2 lžíce olivového oleje, ?1 lžíce citronové šťávy, ?3 lžíce nasekané pažitky, ?1/2 menší salátové okurky, ?1 mrkev, ?1 červená paprika, ?4 lžíce zakysané smetany
Postup:
1. Bulgur nasypeme do kastrolu s přibližně 500 ml vroucí osolené vody a povaříme asi 5 minut. Přiklopíme ho, odstavíme a necháme asi 12 minut dojít. Když je měkký, odklopíme ho a dobře promícháme, aby mohla odejít přebytečná pára. Smícháme ho se lžící oleje, necháme zchladnout a pak do něj vmícháme citronovou šťávu a část pažitky.
2. Všechnu zeleninu očistíme, nakrájíme nadrobno a lehce osolíme.
3. Do krabiček či kelímků postupně vrstvíme jednotlivé druhy zeleniny a nakonec je lehce zakápneme olejem. Nahoru přidáme připravený bulgur. Podáváme se zakysanou smetanou ochucenou solí a zbylou pažitkou.
Doba přípravy 40 minut.
1 porce obsahuje 909 kJ/217 kcal
Počet porcí/kusů 4
Paprikový salát s bulgurem
Suroviny: 200 g bulguru, ?2 barevné papriky, ?1 karotka, ?2 šalotky, ?2 lžíce octa, ?3 lžičky cukru, ?1 limetka, ?3 lžíce olivového oleje, ?sůl, ?mletý bílý pepř, ?1 svazek rukoly, ?1-2 snítky bazalky
Postup:
1. Bulgur propláchneme a uvaříme podle návodu na obalu. Pak ho opět propláchneme pod tekoucí vodou a necháme okapat a dáme do mísy. 2. Papriky a karotku očistíme a nakrájíme na tenké nudličky, šalotky na kolečka.
3. Do hrnce nalijeme 500 ml vody, přidáme ocet a 2 lžičky cukru. Promícháme a zahřejeme. V nálevu krátce spaříme nakrájenou zeleninu, scedíme ji, necháme okapat a přidáme k bulguru.
4. Limetkovou šťávu promícháme se zbylým cukrem, olivovým olejem, solí a pepřem. Připravenou zálivkou přelijeme salát, který nakonec posypeme rukolou a bazalkou. Opatrně promícháme.
Doba přípravy 40 minut.
1 porce obsahuje 1277 kJ/305 kcal
Počet porcí/kusů 4
Bulgurové placičky s ostrým jogurtem
Suroviny: 200 g bulguru, ?100 g sýru feta, ?1 vejce, ?2 lžíce hladké mouky, ?špetku kypřicího prášku, ?sůl, ?2 jarní cibulky, ?olivový olej na smažení, ?200 ml bílého jogurtu, ?1 lžíci harissy
Postup:
1. Bulgur uvaříme doměkka podle návodu na obalu. Uvařený necháme dojít 10 minut pod pokličkou, pak přecedíme přes síto a necháme okapat.
2. Bulgur smícháme v míse s nadrobno rozdrobeným sýrem feta, vejcem, moukou, kypřicím práškem, solí a najemno nasekanou jarní cibulkou. Vše promícháme a navlhčenýma rukama tvarujeme menší placičky, které osmažíme na pánvi s rozehřátým olejem.
3. V misce smícháme bílý jogurt s ostrou kořenicí pastou harissa. Bulgurové placičky podáváme s ochuceným jogurtem a zeleninovým salátem.
Doba přípravy 60 minut.
1 porce obsahuje 1337 kJ/319 kcal
Počet porcí/kusů 4
Filátka pstruha s bulgurem a fazolkami
Suroviny: 4 filátka ze pstruha, ?1 stroužek česneku, ?sůl, ?1lžíci limetové šťávy, ?1/2 červené papriky, ?1/2 lžičky drceného černého pepře, ?200 g bulguru, ?500 g zelených fazolek, ?2 lžíce olivového oleje, ?1 lžíci másla, ?mletý černý pepř
Postup:
1. Filátka opláchneme, osušíme a potřeme česnekem utřeným se solí a limetkovou šťávou. Pak je posypeme paprikou nakrájenou na drobné kostičky, opepříme a necháme odležet.
2. Bulgur uvaříme dle návodu na obalu doměkka. Fazolky očistíme a krátce povaříme v osolené vodě. Zprudka je zchladíme ve studené vodě a necháme okapat.
3. Filátka opečeme na pánvi s olejem z obou stran. Fazolky ohřejeme na másle, osolíme a lehce opepříme. Na talíře rozdělíme bulgur, přidáme fazolky a pečená filátka.
Doba přípravy 60 minut.
1 porce obsahuje 1595 kJ/381 kcal
Počet porcí/kusů 4
Vegetariánské fazolové hamburgery
Suroviny: 50 g bulguru, ?1 cibuli, ?1 stroužek česneku, ?olivový olej, ?1 lžičku římského kmínu, ?na špičku nože mletého koriandru, ?2 konzervy červených fazolí ve slaném nálevu (á 400 g), ?asi 50 g jemné strouhanky, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?4 žemle, ?4 listy hlávkového salátu, ?8 cherry rajčátek, ?200 g hustého jogurtu, ?dle chuti chilli koření
Postup:
1. Bulgur připravíme dle návodu na obalu. Hotový ho vsypeme do pánve, přiklopíme a na velmi mírném ohni necháme proschnout. Odstavíme ho a necháme vystydnout.
2. Cibuli s česnekem oloupeme. Cibuli nasekáme nadrobno, česnek prolisujeme. Na pánvi rozehřejeme asi 1 lžíci oleje a zpěníme na něm cibuli. Přidáme česnek s kořením a směs jen krátce orestujeme. Pánev odstavíme.
3. Fazole vyklopíme z plechovky a necháme okapat. Pak je rozmixujeme nahrubo. V misce je promícháme se směsí z pánve a bulgurem. Hmotu dle potřeby zahustíme strouhankou a dochutíme solí a pepřem.
4. Z fazolové hmoty vytvarujeme asi 4 karbanátky a na 30 minut je odložíme do ledničky. Pak je opatrně opečeme na oleji v pánvi. Žemle rozpečeme a rozřízneme. Každou naplníme listem salátu, plátky rajčete a karbanátkem. Podáváme s jogurtem ochuceným trochou soli a chilli kořením.
Doba přípravy 45 (bez proležení) minut.
1 porce obsahuje 2818 kJ/673 kcal
Počet porcí/kusů 4