Králík s hořčičnou omáčkou
Na pečená králičí stehna: ?150 g špeku, ?4 králičí stehna, ?2 stroužky česneku, ?2 snítky rozmarýnu, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?asi 50 ml olivového oleje, ?50 g másla, ?100 ml suchého bílého vína, ?zeleninový vývar na podlévání
Na hořčičnou omáčku: ?30 g másla, ?1 cibuli, ?80 ml dijonské hořčice, ?250 ml smetany ke šlehání, ?sůl, ?mletý černý pepř, ?dle chuti cukr, ?hrst sekaného kopru
Postup:
1. Vychlazený špek nakrájíme, asi polovinu na dlouhé úzké špalíčky, zbytek na malé kostičky. Králičí stehna očistíme a protkneme špekovými špalíčky.
2. Česnek oloupeme a prolisujeme, jednu snítku rozmarýnu nasekáme nadrobno. Stehna nasolíme, opepříme a potřeme česnekem a nasekaným rozmarýnem.
3. V pánvi rozehřejeme olej a máslo a králičí stehna ze všech stran opečeme. Pak přilijeme víno a necháme ho odpařit.
4. Stehna s asi polovinou výpeku přendáme do pekáčku. Přilijeme trochu vývaru a stehna poházíme jehličkami zbylého rozmarýnu a kostičkami špeku. Králíka přiklopíme a v troubě ho při 180 °C necháme dusit. Když je měkký, odklopíme ho a necháme zezlátnout.
5. Do pánve vlijeme zbylý výpek z králíka a necháme v něm rozpustit máslo. Přisypeme nadrobno nasekanou cibuli a necháme ji zesklovatět. Vmícháme hořčici a orestujeme ji.
6. Do pávne vlijeme smetanu. Omáčku za častého míchání vaříme do zhoustnutí. Pak ji dochutíme solí, pepřem a cukrem. Vmícháme nasekaný kopr a pánev odstavíme.
Doba přípravy 90 minut.
1 porce obsahuje 4078 kJ/974 kcal
Počet porcí/kusů 4