3. Ráno se propláchněte
Nepříjemný dech, bílý povlak na jazyku nebo ospalky v očích, to jsou známky, že se tělo v noci čistilo. Ráno ještě detoxikace dobíhá. Neutněte ji vydatnou snídaní, organismus potřebuje především vodu. Ledviny jedou naplno a tekutiny pomůžou s očistou.
Tip: Ráno vypijte teplou vodu s citronem a trochou kvalitní soli (fleur de sel), kvůli vyrovnání sodíku a draslíku. Můžete přidat i strouhaný zázvor nebo kajenský pepř. Nastartujete si imunitní systém, vyrovnáte pH a zavlažíte lymfatický systém. Teplá voda navíc stimuluje trávicí trakt a citron doslova spláchne toxiny z vylučovacího systému a pokožky.
4. Vsaďte na zelený životabudič
S prvním jídlem počkejte, až se ozve hlad. Ale nesahejte po ovocném fresh džusu! Hormon inzulin je totiž ráno nejcitlivější, proto se vyhněte sladkým jídlům, ovocný cukr se taky počítá. Připravte si v mixéru zelené smoothie nebo si vymačkejte džus z listové zeleniny.
Tip: Co můžete použít na smoothie? Špenát, kapustu, řapíkatý celer, nať petržele i koriandru, mátu, pár lístků pampelišky, kopřiv a citron (stahuje horkost), případně avokádo nebo kokosový olej pro zdravé tuky. Takový drink vás nadopuje vitaminy, minerály, enzymy i důležitými foláty (sloučeniny kyseliny listové), které tělu nesmí chybět. Ráno se tyto látky nejlépe vstřebávají. Začněte s pár doušky a časem se propracujte až k půl litru. Ale pozor: Smoothie mají obrovskou detoxikační sílu. Jestli se chystáte otěhotnět, začínejte s nimi postupně.
5. Vyrobte si kefír
Klasické jogurty nebo acidofilní mléka moc nefungují, raději si připravte domácí kefír z nepasterizovaného ovčího nebo kozího mléka ze zvířat, která se pásla na trávě (prodávají farmářské prodejny nebo obchody se zdravou výživou). Jen takové mléko obsahuje vitamin K2, bez kterého se vápník nedostane do kostí a zubů, prospívá díky němu nervový systém a působí jako prevence srdečních chorob. Fermentací (kvašení) navíc v mléce narostou miliardy tělu prospěšných bakterií. Změnu v trávení ucítíte okamžitě!
6. Uzdravte si střeva
Někdy se jim přezdívá druhý mozek, protože ovlivňují až 90 procent fungování imunitního systému. Svědčí jim probiotika, zato velmi škodí lepek v obilovinách! Vyhýbejte se hlavně pšenici, žitu a ječmeni. Ani bezlepkové pečivo – obvykle plné éček – není řešením. Všechny obiloviny totiž obsahují problémové látky: kyselinu fytovou, která brání vstřebávání minerálů, a lektin, jenž ovlivňuje imunitní systém a může za různé alergie, intolerance, ekzémy. Ze sacharidů se nejlépe tráví bílá rýže basmati, sladké brambory (batáty) a dýně. Ochranný povlak na střevech vytváří také látky z poctivého, několik hodin taženého vývaru z kostí, nejlépe telecích a jehněčích. Dobrý řezník vám je sežene.