Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vyznejte se v obilovinách!

  12:00aktualizováno  26. března 2019 11:18
Už dávno neplatí, že pohanku, amarant nebo quinou potkáte maximálně v obchodě se zdravou výživou. Víte však, z čeho vybírat, jaké obiloviny jsou pro vás vhodné, které jsou bezlepkové a ve kterých najdete nejvyšší podíl bílkovin? Udělejte si v tom jasno díky následujícímu přehledu.

| foto: Shutterstock, Getty ImagesBauer Media

Nabídka obilovin v našich obchodech se soustavně rozšiřuje a je tak stále složitější se v tomto sortimentu orientovat. Z čeho si připravit chutnou přílohu a z jaké obilné mouky upéct chleba, aby byl vláčný? „Pro mnoho lidí je nejdůležitějším hlediskem při výběru podíl lepku nebo naopak vyšší obsah bílkovin,“ vysvětluje Blanka Procházková, nutriční specialistka ze společnosti RACIO, a uvádí vedle známé čtveřice další nejčastější obiloviny a jejich základní vlastnosti.

Základní čtveřice: Pšenice, ječmen, žito a oves


Tyto obiloviny  nejčastěji najdete na českých polích, kde se jim daří. Používají se především na výrobu mouky pro běžné pečivo, které najdete v obchodech. Každý jistě zná i ovesné vločky. Pšenice, ječmen a žito obsahují lepek, oves pak avenin, bílkovinu lepku podobnou.

Málo známý je ale fakt, že existuje 20 druhů pšenice. „Například pšenice špalda je prastarým druhem obiloviny, která neprošla procesem hybridizace ani genetických úprav.



Má jemnou oříškovou chuť a výjimečné složení. Obsahuje vyšší podíl bílkovin a nenasycených mastných kyselin, ale také vitamíny skupiny B,“ vysvětluje Procházková, která upozorňuje na další druh pšenice, kamut. Ten má vyšší obsah bílkovin než běžná pšenice setá a například vyšší obsah zdraví prospěšného hořčíku a zinku. Špaldu i kamut koupíte v obchodě jak v podobě mouky, tak zrnek, vhodných pro další přípravu. Výjimkou nejsou ani kamutové těstoviny či špaldové krekry.


Obilné poklady ze Střední Ameriky a Asie


Mezi obilniny patří i kukuřice a rýže. Jejich výhodou pro celiaky je však to, že jsou přirozeně bezlepkovými potravinami, a tvoří tak výraznou složku jídelníčku celiaků a alergiků.

http://gty.im/682575814

Kukuřice poskytuje benefity v podobě vysokého množství vitamínů skupiny B, obsahuje také železo, mangan nebo hořčík. „Díky těmto minerálním látkám a vyššímu obsahu glukózy může pomáhat zvyšovat koncentraci, zlepšovat mozkovou činnost a třeba i odbourávat stres,“ upozorňuje na výhody této plodiny Blanka Procházková.

Kukuřice i rýže se v dnešní době také zpracovávají do mnoha potravin, ať už se jedná o rýžové i kukuřičné těstoviny, pufované chlebíčky, mouku nebo polentu – kukuřičnou kaši.

?Pohanka – staronová potravina v Čechách


Pohanku znali už naši předkové, pěstovala se na území Čech již ve 12. století, kdy tvořila významnou část jídelníčku. V minulých letech zaznamenala velký návrat, a to i zásluhou toho, že je cenným zdrojem bílkovin pro osoby citlivé na lepek. V mnoha zemích je považována za tzv. superpotravinu, a to především díky vysokému obsahu rutinu, rostlinného antioxidantu, který má příznivé účinky na imunitní systém lidského těla. Vedle toho ale obsahuje i měď, zinek nebo mangan a vitamíny skupiny B a E, C.

http://gty.im/929890906

„Možnosti jejího využití jsou široké – ať už jako samostatná příloha, nebo do salátů, pohanková mouka se zase využívá k pečení, oblíbené jsou i pohankové kaše při zavádění prvních příkrmů u kojenců,“ uvádí nutriční specialistka společnosti RACIO.

Laskavec či sloní ucho


Takovými názvy se přezdívá amarantu, rostlině se zrnky menšími než sezam. Ten vyniká nad ostatními obilovinami nejvyšším obsahem bílkovin vůbec, ale i jedním z nejvyšších podílů vlákniny. Traduje se, že amarant je známý a běžně využívaný již 8000 let. „Dalšími zdravotními benefity je vyšší obsah železa, ale i vápníku, hořčíku a kyseliny listové,“ doplňuje Procházková s tím, že jej můžete zakoupit jako hotovou amarantovou mouku či v podobě zrníček. Ta lze potom opékat nebo dusit a dají se využít jako příloha, do polévek nebo do salátů.

Quinoa, potravina budoucnosti?


Stále oblíbenější surovina, kterou najdeme i v prestižních restauracích, patřila k základním plodinám dávných Inků a Aztéků. „Bezlepková potravina nabízí ve svém složení neuvěřitelné množství živin – od vitamínů skupiny B přes minerální látky jako vápník, měď, železo, hořčík nebo zinek až k esenciálním aminokyselinám,“ říká Procházková  a dodává, že díky tomu všechny její varianty využívají lidé po celém světě, ať už k přípravě salátů nebo příloh. Zároveň se mluví o potravině budoucnosti, která by jednou mohla díky své odolnosti a nízkým nárokům na pěstování nasytit celý svět.

http://gty.im/836223186

Jáhly a čirok


Do českých domácností si znovu hledají cestu i další obiloviny. Například jáhly nebo čirok. Vyzkoušejte některou z nich zařadit do vaší stravy, uvidíte, jak ji tyto plodiny příjemně ozvláštní. „Základem každého jídelníčku je vyváženost a pestrost, nebojte se vybočit ze svých zajetých kolejí a objevte nové chutě,“ uzavírá Procházková.

Autor:
  • Nejčtenější

Být krásná jako Francouzka není těžké. Dbejte na kvalitu a přirozenost

Šílí po nich muži z celého světa. Ženy jim zase závidí ono „nepopsatelné cosi“. Francouzky jsou zkrátka v kurzu. Mají...

Nevíte, co na sebe? Čtveřice outfitů pro tu pravou jarní náladu

Neodbytná otázka: „Co si mám dneska obléct?“ přichází každodenně. Stojíme před otevřenou skříní a může třeba praskat ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Horoskop pro každé znamení na 18. týden roku 2024

Jaké budou první májové dny podle hvězd. Čeká nás láska, nebo starosti? Lvi, vaše aktivity se odvíjí podle scénáře...

Zdraví vlasů začíná v pokožce. Máme pár tipů, jak jí zlepšit kondičku

Zimní čepice jsou už hudbou minulosti a vaše vlasy si konečně užívají volnost. Tedy, mohly by… pokud jim s tím...

Správná dvojka nejsou jen džíny a košile. Spárujte si ty nej kousky

Věrné přátelství nepojí jí jen Boba a Bobka, králíky z klobouku, ale také některé kousky oděvu. Nevěříte? Džíny a...

Někdo to rád horké, jiný s ledem. Tipy na drinky pro poslední noc roku

Ať už budete trávit konec roku v rodinném kruhu, s nejlepší kamarádkou nebo se svou láskou, určitě si budete chtít...

Dáváte si novoroční předsevzetí? Vsaďte na vyváženou stravu

Během vánočních svátků si snad každý z nás dopřává různé často i nezdravé dobroty a vyvážená strava jde na pár dnů...

Skvělá na srdce, trávení i potenci. Sedm důvodů, proč je dobré jíst pohanku

Všichni o ní už slyšeli, málokdo ji však v kuchyni používá. Věčná škoda pro ty, kdo pohance nedají šanci, je totiž...

Doporučit někomu láhev vína je až intimní, říká someliéra

K vínu se Romana Echensperger dostala čirou náhodou. „O světě vína jsem neměla žádné velké ponětí až do okamžiku, kdy...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Dara Rolins je po další plastice. Kritiku fanoušků nechápe, cítí se svěží

Zpěvačka Dara Rolins (51) se na čas stáhla z veřejného života. V tom období prodělala „estetický zákrok“ a na sociální...

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...