Macešky
Těsto:? 240 g polohrubé mouky, ?240 g moučkového cukru, ?6 vajec, ?100 ml oleje?, 100 ml vody?, 80 g lískových oříšků?, 1/2 balíčku prášku do pečiva
?Náplň:? 80 g moučkového cukru?, 20 g hladké mouky?, 2 žloutky?, 20 g kakaa?, 100 ml mléka, ?250 g másla?
Dohotovení:? 100 g lískových oříšků?, 100 g tmavé čokoládové polevy, ?50 g bílé čokoládové polevy
Pracovní postup:
1. Žloutky utřeme s cukrem do pěny, přidáme vlažnou vodu, olej a dobře promícháme. Z bílků ušleháme pevný sníh a lehce ho vmícháme do žloutkové pěny. Nakonec přidáme prosátou mouku s kypřicím práškem a s jemně namletými oříšky.
2. Dobře promíchané těsto rozetřeme na plech, vymazaný tukem a vysypaný hrubou moukou. Pečeme v předehřáté troubě při 180°C asi 20 minut. Po upečení vyklopíme na pomoučněnou utěrku a necháme vychladnout.
3. Cukr s moukou, žloutky, kakaem a mlékem mícháme v horké vodní lázni do zhoustnutí. Sundáme z vodní lázně a mícháme až krém vychladne. Pak postupně přidáváme na malé kousky nakrájené máslo a vyšleháme na hladký krém.
4. Z upečeného korpusu vykrájíme kolečka, vodorovně je rozkrojíme a naplníme polovinou krému. Druhou polovinu krému použijeme na potření stran, které obalíme v nastrouhaných oříškách. Vršek namočíme do rozehřáté polevy. Ještě než zatuhne, uděláme do ní spirálku bílou polevou a párátkem ji protáhneme tak, aby vznikla kytička. Necháme ztuhnout.
Doba přípravy 60 minut.
1 porce obsahuje 1063 kJ/254 kcal
Počet porcí/kusů 30