Vánoční dort s granátovým jablkem
Korpus:
6 vajec
160 g krupicového cukru
180 g hladké mouky
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
50 g čokolády na vaření
Náplň:
100 ml smetany ke šlehání
30 g krupicového cukru
20 g kakaa
50 g hořké čokolády
200 g másla
Poleva:
80 g čokolády na vaření
30 ml smetany ke šlehání
Dohotovení:
150 g marcipánové hmoty
moučkový cukr na podsypání
semínky z granátového jablka
1. Vejce vyšleháme s krupicovým cukrem do husté pěny. Lehce vmícháme prosátou mouku s kypřicím práškem a na kousky usekanou čokoládu. Hotové těsto naplníme do dortové formy a pečeme v troubě předehřáté na 160 °C asi 45 minut. Po upečení necháme korpus mírně vychladnout ve formě a pak vyklopíme. Po úplném vychladnutí ho rozkrojíme na tři pláty.
2. Mezitím smetanu svaříme s cukrem a kakaem. Odstavíme z ohně a přidáme na kousky nakrájenou čokoládu. Mícháme, dokud se čokoláda nerozpustí. Pak uložíme náplň do chladničky ztuhnout. Po ztuhnutí ji vyndáme a vyšleháme společně s máslem na hladký krém.
3. Krémem slepíme vrstvy korpusu a celý povrch také potřeme krémem. Dort uložíme do chladničky ztuhnout.
4. Čokoládu rozpustíme na horké vodní lázni, přidáme ohřátou smetanu a dobře promícháme. Ztuhlý dort vyndáme z chladničky a polevu rozetřeme na povrchu dortu. Opět necháme ztuhnout.
5. Marcipán rozválíme na pracovní desce posypané moučkovým cukrem na dlouhý pruh široký jako výška dortu, horní okraj ozdobně vykrojíme a marcipán nalepíme kolem celého dortu. Ze zbylého marcipánu vykrájíme různě velké hvězdy a ozdobíme jimi povrch. Nakonec dort posypeme granátovými semínky.
Doba přípravy 80 minut.
1 porce obsahuje 1773 kJ/423 kcal
Počet porcí/kusů 12