Štrúdl nemusí být jen s jablky. Vyzkoušejte ho připravit s hruškovou náplní.

Ingredience

300 g listového těsta
hladká mouka na podsypání

Na náplň:
6 hrušek
šťáva z 1 citronu
4 lžíce datlového sirupu
100 g sušených datlí
špetka mletého muškátového oříšku
200 g mandlí
50 g rozdrobených piškotů

Na dohotovení:

1 vejce na potření
40 g mandlových plátků

1. Těsto vyválíme na pomoučněném vále do obdélníku. Hrušky oloupeme, očistíme a nastrouháme na plátky. Smícháme je se šťávou, sirupem, pokrájenými datlemi a muškátovým oříškem.

2. Těsto přeneseme na plech vyložený pečicím papírem. Střed posypeme sekanými mandlemi promíchanými s rozdrobenými piškoty a strany těsta nařízneme na úzké proužky.

3. Na mandle rozprostřeme připravenou hruškovou náplň. Jednotlivé nařezané proužky těsta skládáme střídavě z obou stran přes sebe směrem do středu závinu.

4. Povrch potřeme vejcem a posypeme mandlovými plátky. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 40 minut dozlatova.