Batáty jsou ideální pro všechny, kteří se zajímají o zdravé stravování. Jsou totiž zdrojem kvalitních sacharidů a také mají velké množství vitaminů i minerálů.

Ingredience

4 sladké brambory (batáty)
3 lžíce olivového oleje
sůl
1/2 červené cibule
2 stroužky česneku
špetka mletého koriandru
špetka mletého chilli
2 lžíce tomatového protlaku
1 plechovka sterilovaných červených fazolí
20 g másla
4 žampiony nakrájené na plátky
4 plátky anglické slaniny
2 jarní cibulky
hrst špenátových listů
200 g zakysané smetany

1. Batáty očistíme kartáčkem pod tekoucí vodou a osušíme je. Připravíme si 4 kusy pečicího papíru. Na každý položíme jednu bramboru, potřeme ji lehce olejem, osolíme a zabalíme. Balíčky dáme na plech a pečeme v předehřáté troubě při 220 °C asi 90 minut, až budou batáty uvnitř zcela měkké. 

2. Mezitím připravíme fazolovou náplň: Cibuli a česnek oloupeme – cibuli nakrájíme najemno, česnek podrtíme. V pánvi zahřejeme zbylý olej, přidáme cibuli s česnekem a orestujeme. Ochutíme koriandrem a chilli, vmícháme protlak. Fazole propláchneme a přidáme do pánve. Mírně podlijeme vodou a prohřejeme. 

3. V jiné pánvi rozpustíme máslo, podusíme na něm plátky žampionů doměkka a osolíme. 

4. Asi 5 minut před tím, než se brambory dopečou, přidáme do trouby plátky slaniny a opečeme je dokřupava. Jarní cibulky očistíme a nasekáme najemno. Špenát opláchneme a vodu vytřepeme. 

5. Upečené brambory podélně nařízneme a opatrně rozevřeme. Naplníme je fazolemi, žampiony, cibulkou, špenátem a slaninou. Podáváme je se zakysanou smetanou.