Ingredience

600 g mrkve

1 cibule

30 g másla

sůl

mletý černý pepř

4 plátky toastového chleba

150 ml smetany 12%

400 g růžičkové kapusty

1 malý pórek

200 g sterilované nebo mražené kukuřice

4 vejce

4 lžíce strouhanky

máslo a strouhanka na formu


1. Mrkev a cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. V hluboké pánvi rozehřejeme máslo, přidáme mrkev s cibulí, krátce osmahneme, zalijeme asi 150 ml vody, osolíme, opepříme a krátce podusíme. Potom odebereme asi 1/3 zeleniny a dáme ji stranou. Zbylou zeleninu dál dusíme úplně doměkka a necháme vychladnout.


2. Dva plátky toastového chleba zalijeme smetanou a necháme ji dobře vsáknout. Zbylý chléb rozmixujeme na jemnou drť. V hrnci přivedeme k varu asi litr osolené vody, vložíme do ní očištěnou růžičkovou kapustu, špalíčky pórku a zvolna vaříme asi 10 minut. Potom přidáme kukuřici a vše necháme přejít varem. Pak zeleninu scedíme a necháme okapat.


3. Vychladlou rozdušenou mrkev s cibulí a chléb se smetanou rozmixujeme na jemno. Do směsi vmícháme vejce, zasypeme drtí z chleba, přidáme odloženou mrkev s cibulí, kapustu, pórek a kukuřici. Podle chuti osolíme a opepříme. Formu lehce vytřeme máslem a vysypeme strouhankou. Naplníme ji zeleninovou směsí a pečeme ve vyhřáté troubě při 170 °C asi 50 minut. Podáváme s pečivem nebo zeleninovým salátem.