Ingredience

800 g filetu z čerstvého lososa

sůl

mletý černý pepř

4 vejce

120 g mrkve

120 g pastináku

1 bio citron

400 ml bílého vína

3 bobkové listy

100 g másla

petrželka a listy salátu na ozdobu


1. Lososa omyjeme a rozkrájíme na 4 stejně velké kousky, které osolíme a opepříme. Vejce uvaříme natvrdo, prudce je zchladíme studenou vodou, oloupeme a vyjmeme žloutky.


2. Mrkev a pastinák oloupeme a nakrájíme na nudličky. Omytý citron nakrájíme na plátky. Vše dáme do kastrolu, zalijeme vínem, přidáme bobkové listy a přivedeme k varu. Pak vložíme porce lososa a pod poklicí podusíme 8 minut.


3. Rybu vyjmeme a udržujeme teplou. Zbylou tekutinu zprudka svaříme a zredukujeme na 200 ml. Scedíme, omáčku zjemníme máslem, nastrouháme do ní vařené žloutky a nakonec ji ještě rozmixujeme. K lososu s citronovou omáčkou podáváme opečené brambory. Ozdobíme salátem a petrželkou.