Ingredience

3 šalotky

250 g švestek

50 g másla

3 lžíce třtinového cukru

100 ml červeného vína

300 ml hovězího vývaru

600 g husích prsou

sůl

čerstvě mletý barevný pepř

600 g brambor

2 vejce

100 g dětské krupičky

150 g polohrubé mouky + na podsypání


1. Šalotky oloupeme a nakrájíme nadrobno. Švestky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Šalotky necháme zesklovatět v pánvi na rozehřátém másle. Pak přidáme půlky švestek a vsypeme cukr. Společně restujeme asi 2 minuty. Zalijeme vínem a vývarem a vaříme, dokud se tekutina mírně nezredukuje.


2. Husí prsa na kůži nařežeme do mřížky. Poté je opečeme v pánvi nasucho tak, že je nejdříve položíme kůží dolů. Po několika minutách je otočíme a opečeme z druhé strany. Osolíme je a opepříme. Opečená prsa přendáme do zapékací mísy a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme při 160 °C asi 60 minut.


3. Asi 10 minut před koncem pečení přidáme k masu omáčku se švestkami a společně dopečeme. Brambory omyjeme a uvaříme ve slupce doměkka. Slijeme je a necháme zchladnout. Pak je oloupeme a nastrouháme najemno do mísy. Přidáme sůl, vejce, krupičku a mouku. Vše dobře propracujeme.


4. Z hotového těsta odkrajujeme malé kousky, ze kterých na pomoučeném vále vytvarujeme šišky. Vložíme je do vroucí osolené vody a vaříme asi 5-10 minut (podle velikosti šišek). Uvařené bramborové šišky vyjmeme a necháme okapat. Prsíčka podáváme se švestkovou omáčkou a bramborovými šiškami.


]


  8:00,  aktualizováno  25. března 2019 18:59