Ingredience

400 g čerstvých hub (nebo žampiony)

2 lžíce másla

2 šalotky

1 pórek

2 lžíce pšeničné mouky

1 lžíce citronové šťávy

800 ml masového vývaru

sůl a mletý černý pepř

špetka muškátového oříšku

80 ml zakysané smetany

bylinky na ozdobení


1. Houby dobře očistíme a nakrájíme na menší kousky. V hrnci rozehřejeme máslo a orestujeme na něm najemno nasekanou šalotku. Přidáme na kolečka nakrájený pórek a podusíme asi 5 minut.


2. Pak přidáme houby a za stálého míchání dusíme ještě dalších 5 minut.


3. Podušené houby zaprášíme moukou a orestujeme. Zakapeme je citronovou šťávou a zalijeme masovým vývarem. Dobře promícháme, osolíme, opepříme a dochutíme muškátovým oříškem. Povaříme na mírném ohni ještě asi 15 minut a vmícháme smetanu.


4. Hotovou polévku rozlijeme do talířů, ozdobíme bylinkami a podáváme s chlebem zapečeným se sýrem.


  7:54,  aktualizováno  25. března 2019 20:09