Doporučujeme

Co s vejci? Máme pro vás inspirující recepty

Co s vejci můžete připravit za dobroty? Inspirujte se lahodnými, výživnými, jednoduchými a cenově dostupnými recepty.


FARMÁŘSKÝ SALÁT SE ZTRACENÝM VEJCEM


INGREDIENCE NA ZTRACENÉ VEJCE:

1 vejce

3 lžíce octa


INGREDIENCE NA SALÁT:

250 g menších brambor

1 červené cibule

hrst polníčku

hrst čerstvého špenátu

40 g slaniny

snítka kopru

sůl, pepř


INGREDIENCE NA ZÁLIVKU:

6 lžic olivového oleje

1 lžička hrubozrnné hořčice

1 lžička medu

1 lžíce citronové šťávy

sůl, pepř

lžíce nasekaného kopru



POSTUP:

1. Připravte si zálivku vyšleháním všech uvedených ingrediencí.

2. Brambory uvařte i se slupkou a poté je nechte vychladnout.

3. Slaninu nasekejte na kostičky a orestujte ji na pánvi do křupava.

4. Do mísy vložte polníček, špenát, nahrubo nasekaný kopr a na půlkolečka nakrájenou cibuli. Vše promíchejte se zálivkou.

5. Do salátu vmíchejte slaninu a opatrně i brambory nakrájené na plátky.

6. Podle chuti můžete salát osolit a opepřit. Poté připravte ztracené vejce.

7. Do hrnce většího průměru nalijte vodu a nechte ji zahřát tak, aby se v ní objevily bublinky, ale nevařila se.

8. Do vody přidejte ocet a lžící vodu roztočte, abyste vytvořili vír. Pozor, aby nebyl moc prudký.

9. Vejce rozklepněte do naběračky nebo hrníčku a opatrně ho vlijte do víru. Čím více ve středu víru bude, tím bude kulatější.

10. Pokud se vám vejce lehce rozvine, lžící jej můžete zase zavinout.

11. Vejce vařte asi 4 minuty a poté ho opatrně přeneste do misky se studenou vodou.

12. Vejce podávejte spolu s hotovým salátem.




ZAPEČENÁ OMELETA SE SÝREM A ZELENINOU


INGREDIENCE:

2 menší brambory

6 vajec

6 cherry rajčátek

1 jarní cibulky

20 g slaniny

4 plátky sýra

hrst baby špenátu

sůl, pepř



POSTUP:

1. Brambory oloupejte a uvařte, poté je nakrájejte na plátky.

2. V pánvi (zvolte takovou, kterou můžete vložit i do trouby) orestujte slaninu a krátce nechte opéct i plátky brambor.

3. Vejce prošlehejte s kolečky jarní cibulky, nadrobno nakrájeným sýrem, špenátem, solí a pepřem.

4. Vlijte vejce do pánve a poklaďte do nich na poloviny nakrájená rajčátka (řezem nahoru).

5. Nechte pár minut opékat a potom pánev vložte do horní části trouby předehřáté na 180 °C.

6. Omeleta je hotová, když je pevná na povrchu a lehce zlatavá.


TIP: podávat můžete se salátkem


Více receptů či zajímavých článků najdete na www.akademiekvality.cz.




DOMÁCÍ ŽLOUTKOVÝ PUDINK


INGREDIENCE:

600 ml 30% smetany

5 žloutků

1 lžíce škrobu

1 vanilkový lusk

3 lžíce cukru

borůvky, maliny nebo jiné oblíbené ovoce



POSTUP:

1. 500 ml smetany nalijte do hrnce a promíchejte s cukrem.

2. Vanilkový lusk podélně rozkrojte a vyškrábněte jeho obsah.

3. Vanilková semínka vložte do hrnce a přidejte i celý lusk.

4. Za občasného míchání přiveďte téměř k varu a poté odstavte. Vyjměte celý lusk.

5. Zbylou smetanu vyšlehejte se žloutky a škrobem.

6. Žloutkovou smetanu postupně zašlehejte do horké směsi v kastrůlku.

7. Kastrůlek vraťte na sporák a za stálého míchání zahřívejte do zhoustnutí.

8. Hotový pudink přelijte do misky, ve které ho budete servírovat, a nechte vychladit.

9. Ozdobte svým oblíbeným ovocem.




VAJEČNÁ POMAZÁNKA


INGREDIENCE:

9 vajec

250 g pomazánkového másla

4 lžíce majonézy

1 jarní cibulka

sůl, pepř



POSTUP:

1. Vejce uvařte natvrdo a nechte zcela vychladnout.

2. Vychladlá vejce oloupejte a z poloviny oddělte žloutky.

3. Žloutky vyšlehejte elektrickým šlehačem s majonézou a pomazánkovým máslem.

4. Zbylá vejce nakrájejte nadrobno a zamíchejte do vyšlehané směsi.

5. Na závěr vmíchejte nadrobno nasekanou jarní cibulku, osolte a opepřete podle chuti.

6. Podávejte na čerstvém chlebu, například s ředkvičkami.


Více receptů či zajímavých článků najdete na www.akademiekvality.cz.


  • Vybrali jsme pro Vás