Vysoké teploty představují pro náš organismus zátěž, horko nás vyčerpává a hrozí riziko dehydratace. Jste v zaměstnání a o bazénu nebo studené sprše si můžete nechat leda zdát? Zkuste se ochladit pomocí dobře zvolených potravin a nápojů, ale budete se divit, zmrzlina mezi nimi není.

Lidské tělo si za normálních okolností udržuje teplotu v rozmezí 35,8 °C až 37,3 °C. „Vzhledem k tomu, že na teplotě těla závisí všechny biochemické pochody, je vybaveno pojistkou v podobě termoregulace. Ta má schopnost udržovat pomocí ochranných mechanismů optimální tělesnou teplotu,“  říká nutriční specialistka Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.

„Pro představu na kůži máme čtvrt milionu receptorů pro chlad a třiceti tisíc receptorů pro teplo. V okamžiku, kdy dojde k narušení tepelné pohody, pošlou senzory umístěné na kůži výstražný signál do mezimozku a tělo se začne bránit, vysvětluje. 

V případě přehřátí se periferní cévy rozšíří, začneme rychleji dýchat a více se potit, což vede k ochlazení organismu. „Ačkoliv spousta lidí nemá rádo, když se potí, a snaží se tomu všelijak bránit, je pocení velmi prospěšné a dokáže nás zbavit až 80 procent tepla,“  dodává Kateřina Šimková.

Přehřátí se projevuje celkovým vyčerpáním, bolestmi hlavy, nechutenstvím a závratěmi a v nejtěžších případech může přehřátí končit šokem a ztrátou vědomí. „Vysoké teploty nedělají dobře většině z nás, ale zvlášť špatně je snáší lidé s chronickým onemocněním a onemocněním štítné žlázy, kardiaci, senioři a děti. Zvláštní skupinou jsou pak i lidé s nadváhou a obezitou, protože mají ztížený odvod tepla kvůli větší izolaci způsobené tukovou tkání,“ upozorňuje Kateřina Šimková. 

Ilustrační fotografie

Nejlepší je voda s citronem

Zapomeňte na zmrzlinu a ledové nápoje, ty podle nutriční poradkyně oslabují trávení a působí adstringentně, což znamená, že stahují tělo, což může vést k zadržování tekutin v těle. Pití ledových nápojů způsobuje rychlé překrvení tkání jícnu a vede k falešnému dojmu, že jste dostatečně hydratovaní.

„Ideální teplota nápojů je od 16 do 18 °C. Vhodná je čistá voda s citrónem a mátou, čaje, 100% zeleninové a ovocné šťávy ředěné vodou, ale i minerálky,“ radí Šimková. „Zařadit do pitného režimu můžete i kokosovou vodu, která nejen skvěle osvěží a revitalizuje, ale také dodá tělu vitamíny, minerály a elektrolyty, které tělo hydratují a dodají mu energii.“

Syrová zelenina, sýry a libové maso

Základem jídelníčku by v horkých dnech měla být syrová zelenina a ovoce s vysokým obsahem vody jako meloun, okurky, ledový salát, zelené papriky, ředkvičky, rajčata, ananas, grapefruit, jahody, maliny nebo borůvky. 

Z živočišných produktů sáhněte po jogurtu, mléku, kefíru či sýrech. „Vyzkoušejte i ten ovčí či kozí, například feta, halloumi či pecorino, které tělo ochladí chladivý efekt a zároveň mají nižší obsah těžko stravitelné laktózy, než je tomu u produktů z kravského mléka,“ dodává Kateřina Šimková.

„V horku se vyhněte omáčkám a tučným jídlům, do jídelníčku zařaďte raději libová lehce stravitelná masa z králíka, krůty či křepelky, ryby, tofu, sóju a přílohy jako rýže, těstoviny, kuskus, bulgur, cizrnový hummus nebo osvěžující zeleninové saláty,“ radí odbornice, která doporučuje též mořské řasy. 

Losos s kukuřičným pyré a zeleninovým bulgurem

Obědový tip: Losos s kukuřičným pyré a bulgurem

Ingredience:

  • 150 g lososa
  • 80 g kukuřice
  • 45 g bulguru
  • 20 g mrkve
  • 15 g hrášku
  • 10 g smetany
  • 5 g jarní cibulky
  • 5 g cibule
  • 2 g řepkového oleje
  • citronová šťáva
  • pepř a sůl
  • koření na ryby
  • zeleninový vývar
  1. Lososa naporcujeme, pokapeme citronovou šťávou, ochutíme oreganem, česnekem, římským kmínem, solí a pepřem. Zakápneme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 20 - 30 minut. 
  2. Mezitím si připravíme přílohu. Cibulku nakrájíme najemno a zarestujeme ji na rozpáleném řepkovém oleji. Poté přidáme kukuřici a chvíli ji restujeme. Zalijeme vývarem a kukuřici podusíme. Pak rozmixujeme na pyré a zjemníme smetanou. Dochutíme solí a pepřem. 
  3. Jarní cibulku nakrájíme na kousky, mrkev na kostičky. Cibulku orestujeme na rozpáleném oleji a ke konci přidáme mrkev, kterou také zarestujeme doměkka, těsně před koncem přidáme i hrášek. Poté zeleninu smícháme s uvařeným bulgurem.
  4. Lososa podáváme s kukuřičným pyré a zeleninovým bulgurem.