Doporučujeme

Ještě to můžete stihnout. Pět tipů, jak do dovolené zhubnout

  • 0
Zázračná tabletka na hubnutí zatím bohužel neexistuje. Jedinou cestou k celoživotní štíhlosti je tedy dlouhodobá změna životního stylu. Výživová poradkyně a autorka série knih Stravování bez výčitek Zuzana Lišková prozradila svoje tipy a triky, jak zhubnout po náročném lockdownovém období.
Ilustrační fotografie

Jezte vyváženě

Není nutné počítat kalorie, protože nevypovídají o výživové hodnotě celého pokrmu. Svoji pozornost upřete na nízký glykemický index. „Cílem je, aby se vylučování hormonu inzulinu dostalo do rovnováhy. Jeho kolísání se projevuje pocity častého hladu a chuti na sladké,“ objasňuje Lišková.

K tomu ještě dodává, že je důležité konzumovat ve větší míře bílkoviny a tuky a v menším množství sacharidy.

Půst je pro naše tělo energeticky nevýhodný, říká docent Pavel Kohout.

Pětihodinové pauzy

V dnešní době hodně slýcháme o pozitivních vlivech rozestupů mezi jednotlivými jídelními chody. Dejte si proto tři kvalitní jídla denně jako snídani, oběd a večeři a mezi nimi dodržujte pětihodinové pauzy.

Během pětihodinové přestávky po jídle, stejně jako během nočního spánku, klesá hladina inzulinu tak, že je možné efektivní spalování tuků. Neustále zvýšená hladina inzulinu brání produkci řady hormonů, které tělo chrání před záněty, a dokonce i před stárnutím.

Ilustrační snímek

Vyřaďte polotovary

Vyhněte se všem možným polotovarům, instantním jídlům a hotovkám. Obsahují příliš soli, nezdravých konzervantů a navíc i cukr. 

Vyměňte je za neochucené, „čisté“ výrobky, které si můžete dochutit sami dle vlastní chuti, ať už bylinkami, kořením, ovocem nebo medem. Navíc budete mít lepší přehled o tom, co jste přesně jedli.

Ilustrační fotografie

Nahraďte bílý cukr

Řepný cukr, zmrzlina, koláče, bílé pečivo či sladkosti. To všechno bychom se měli snažit nahradit zdravější podobou cukru. Pokud se ptáte, zda něco takového vůbec existuje, tak vězte, že ano. 

Najdete ho v ovoci, zelenině, celozrnných výrobcích, produktech z ovsa či rýže. Kromě toho v těchto potravinách najdete i důležité vitaminy a minerály pro váš organismus.

Med jako přírodní sladidlo

Slaďte medem

„Med je výborná alternativa sladidla, která dodá jídlu kromě sladké chuti také hodnotné vlastnosti,“ připomíná Zuzana Lišková. Výhodou medu mimo jeho blahodárných účinků na zdraví je, že ho při slazení není potřeba tolik jako cukru.

Med neobsahuje sacharózu, což je v běžné řeči řepný cukr. Ten náš organismus nejprve metabolicky štěpí na fruktózu a glukózu. Až pak jsou tyto jednoduché cukry využity v lidském těle. Při slazení medem pro tělo toto namáhavé metabolické štěpení odpadá.

„Med nezpůsobuje nadváhu, naopak může být velmi užitečným pomocníkem při hubnutí, jelikož na rozdíl od rafinovaného cukru, který je zdrojem prázdných kalorií, obsahuje užitečné vitaminy, antioxidanty, minerály, bílkoviny a vlákninu,“ doplňuje medový sommeliér Milan Špaček.


  • Vybrali jsme pro Vás