3. Jděte na ryby
Rybí maso obsahuje důležité nenasycené mastné kyseliny, jako jsou omega-3 a omega-6, které omezují záněty v těle, a zabraňují tak vzniku akné. „Především u kyseliny omega-3 se dá předpokládat, že bude mít při zanícení pleti příznivý vliv,“ dokládá pleťová odbornice Eva Brunerová. Ryby by proto měly být ve vašem jídelníčku na denním pořádku. Kyseliny v nich obsažené totiž dlouhodobě brání před vznikem vrásek. Nejvíc „příznivých kyselin“ obsahují losos, makrela a tuňák. Pokud rybám neholdujete, obdobné látky také najdete v mandlích, vlašských ořeších a lněném semínku.
4. Červenejte se střídmě
Červené líce sice vypadají sexy, ale jistě nechcete být v obličeji rudá jako vařený humr. Některé nápoje a pokrmy vás však snadno promění v rudokožce. Především koření, uzené maso a alkohol (hlavně červené víno) způsobují rozšíření cév a zrudnutí.
Jak zkrotit ruměnec? Pokud se vám snadno zažehávají tváře, sledujte, které potraviny a nápoje za to mohou, protože rozdílní lidé reagují na tyto spouštěče různě. Vyvarujte se ostrých jídel, a pokud rudnete po alkoholu, zkuste se omezit alespoň v červeném víně.