4. Chyťte rybu na talířek
Co se mořských ryb týče, vědci se trochu lekli přepočítávání kalorií. Tučné ryby (např. sleď, makrela nebo tuňák) totiž na oplátku nabízejí zdraví prospěšné omega-3 mastné kyseliny. Proto se jim nevyhýbejte. Stačí si zapamatovat pravidlo, že dva pokrmy z tučnějších ryb týdně (cca 300 g v součtu) stačí, tělo stejně více omega-3 kyselin nevstřebá. V ostatní dny volte méně kalorické šupináče – třeba tresku, kambalu nebo platýze.
5. Nástrahy polopenze
Spoléháte na to, že přes den máte v horkém počasí minimální hlad? To je sice pravděpodobné, ale systém ‚hodně se najím ráno a pak u večeře‘ je patrně hlavním viníkem vašich obvyklých dovolenkových špíčků navrch. Jakmile dopustíte, aby váš organismus hodiny hladověl, bude mít tendenci uložit si tuky ‚na horší časy‘, jakmile se dostane ke zdroji energie. Přes den si proto obstarejte na pláž alespoň cereální sušenky (uzobávejte je v pravidelných intervalech), ovoce dobře umyté pitnou vodou, nebo si kupte tvarohový nanuk a oloupejte z něj půlku čokolády pro partnera. Mimochodem – tvarohový nanuk jako svačina je lepší volbou než například ovocná zmrzlina – v té je sice méně tuku, ale více cukrů a má vysoký GI.
6. Sklenička ke skleničce
Velkým kalorickým zádrhelem na dovolené je zvýšená míra přísunu alkoholu. Nemusíte přímo nasávat v hotelovém baru, aby vás kromě kocoviny trápil i nárůst váhy. Alkohol je velmi energeticky výživný, přiberete i po dvou pravidelných skleničkách každý den na terase při západu slunce. Z alkoholu volte nejlépe vinný střik nebo víno. Podle druhů mají 2–3 000 kJ na litr. Vyhněte se tvrdému alkoholu a veškerým likérům. Jen pro srovnání – oblíbená tequila obsahuje 9 000 kJ na litr.
7. Salátové orgie
Odjet s předsevzetím, že budete jíst hlavně saláty, je sice chvályhodné, ale pravděpodobně to dlouho nevydržíte, pokud si z nabídky nevyberete ty správné. Výhradně zeleninové saláty jsou díky svému GI ‚hladové‘. Volte takové, které obsahují kostičky sýru balkánského typu a kousky masa (ne smaženého, protože smažení zvyšuje kalorickou hodnotu potravin až třikrát). Jídlo bude vyváženější.